„Референдум ще има и ще го спечелим”, прогнозира той

Когато започна войната в Украйна и бяха гласувани антируските санкции в парламента, ние поставихме въпроса кой ще плати цената. Затова гласувахме срещу въвеждането на тези санкции, защото те са в ущърб на българския икономически и национален интерес. Това коментира за финансовото състояние на държавата лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Бяхме обвинени в цинизъм. Казаха ни, че докато в Украйна се губят човешки животи, ние тук говорим за губене на пари. 13 месеца по-късно държавата ни е изправена пред фалит според българското Финансово министерство. Кой ще плати цената и кой ще поеме отговорността е въпросът, който трябва да се постави категорично”, смята той.

Според Костадинов в определен момент е имало „сбъркан режим”, при който са се подпомагали големи фирми за преодоляване на последиците от пандемията. „Оказа се, че една част от тези подпомагани фирми след това има свръхпечалби”, подчерта лидерът на „Възраждане”.

Мнението му е, че бизнесът има нужда от това държавата да не му се меси. „Нашето правителство и парламентът, когато работеше, правеха всичко необходимо да се месят на бизнеса. Идеята за облагане на свръхпечалбите сама по себе си беше и продължава да бъде един откровен брутален популизъм. Същите лоши капиталисти бяха подпомагани от държавата. Това показва много шизофренично икономическо и финансово поведение от страна на управлението на страната”, посочи още той.

Предложенията на „Възраждане”

Във връзка с последните предложени от Финансовото министерство мерки, Костадинов каза, че не са му ясни. „Пак виждам единствено и само общи приказки. Трябва да се каже ясно и категорично, че България не трябва да влиза в еврозоната. Тази така прехвалена еврозона се клати, пръска се по шевовете”, коментира той.

По думите му в момента България има „един спасителен сал” - българският лев. „Това, което ще ни спаси в тази очертаваща се огромна икономическа криза, е запазването на българската валута. Трябва да се заяви, че страната ни не трябва да поема ангажименти за каквото и да е било влизане в еврозоната”, категоричен е лидерът на „Възраждане”.

Относно подписката за провеждане на референдум за еврото, уточни, че имат събрани 437 000 подписа. „Референдум ще има, ще го спечелим. Виждаме нагласите на хората по улиците и от социологическите проучвания”, прогнозира Костадинов.

Той заяви, че приоритетите на „Възраждане” остават непроменени - запазване на българската финансова независимост, вдигане на антируските санкции, за да си поеме въздух икономиката ни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.