Езикът на омразата в РС Македония обслужва руските интереси, смята кандидатът за депутат

„Докладът на финансовия министър Росица Велкова бе груба политическа пропаганда. Това, което направи министърката, е съвършено недопустимо. Когато един министър на финансите говори така за своята страна, той подкопава доверието към страната си. Министърът на финансите Росица Велкова се опитва да създава паника и това е недопустимо”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS Стефан Тафров – бивш посланик на България в ООН и кандидат за депутат от коалицията ПП-ДБ.

„Това, че Русия не признава юрисдикцията на ООН и на Международния наказателен съд, не значи много. България е съосновател на Международния наказателен съд, българският съдия проф. Трендафилова работи блестящо там”, обясни той.

Той коментира по същество издадената присъда срещу руския президент Владимир Путин. „Украински граждани насила са завеждани в Русия, вкарват ги в т.нар. филтрационни лагери. Семействата, които не издържат, им взимат децата и насила се дават на руски семейства. Навременна беше реакцията на Международния наказателен съд”, заяви Тафров.  

Бившият посланик на страната ни в ООН заяви, че национален интерес на България е да се спазва международното право. Русия грубо нарушава международното право, каза той.

Ако се отвори споразумението за трейлърни сделки – България да предостави оръжие на Украйна и да получи въоръжение от трети страни, Тафров смята, че може да поискаме системи за противовъздушна отбрана, защото изтича срокът на годност на нашите ПВО.

Относно награждаването на филма за Навални с участието на българския журналист Христо Грозев с Оскар, Тафров заяви, че е изненадан от липсата на поздрав от българските институции към Грозев.

„Конфротационното говорено, съчетано с побоите над българи, атаки срещу културните ни центрове налива вода в мелницата на онези проруски страни, които не желаят Западните Балкани да бъдат в ЕС. Това обслужва руските интереси на Балканите, а не европейските”, категоричен е Тафров за ситуацията в РС Македония.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook