„Към настоящия момент няма опасност за промяна на валутния борд, нито за промяна на съотношението лев-евро", обясни кандидатът за депутат

„Към настоящия момент няма опасност за промяна на валутния борд, нито за промяна на съотношението лев-евро. Такава опасност може да възникне, ако държавата изпадне в свръхзадлъжнялост или в свръхдефицит”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS Рая Назарян, кандидат за депутат от коалицията ГЕРБ-СДС.

Запитана за повторно приетия законопроект на Министерството на правосъдието, който предвижда създаване на механизъм за разследване на главния прокурор, тя каза, че документът има редакции, които очаквала да бъдат по-сериозни.

„Отпаднала е мандатността на съдията-прокурор, който да разследва главния прокурор, в първоначалния вариант той имаше 2-годишен мандат. Отново остава неясно кой уведомява ръководителя на ВКС, който да избере съдия по предварително одобрен списък. По нашата Конституция разследване може да бъде проведено само от прокуратурата. Има потенциална опасност от противоконституционност”, обясни Назарян.

„Един законопроект няма опцията само да бъде подкрепен или да не бъде подкрепен. Между първо и второ четене може да бъдат направени промени”, разясни Рая Назарян проектозакона, който създава механизъм за контрол над главния прокурор.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.