Особеностите разясни в „Здравей, България” говорителят на ЦИК Росица Матева

Как ще гласуваме на 2 април и как ще изглеждат бюлетините за парламентарния вот? Особеностите разясни в студиото на „Здравей, България” говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя припомни, че бюлетината, която се принтира от машините за вота, не бива да се дърпа, а трябва да се вземе едва след звуковия сигнал.

Матева уточни, че имената на кандидатите, които стоят зад номерата с преференции, ще бъдат отпечатани пред секционните комисии и в параваните за гласуване с хартия. За машинното гласуване имената ще са генерирани автоматично от софтуера.

Говорителят на ЦИК подчерта, че хартиената бюлетина трябва да бъде откъсната от кочана непосредствено преди гласуването, а не предварително. Ако това не се случи, можем да поискаме нова бюлетина. Тази, с която ще гласуват сънародниците ни в чужбина, е по-тясна, защото на нея отсъства опцията за преференции, обясни още Росица Матева. На бюлетината, генерирана от машина, се слага един печат от член на СИК, а върху хартиената – два. Говорителят на ЦИК увери, че са взети много мерки, за да се гарантира сигурността и тайната на вота.

Матева обясни и особеностите за видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините. Тя заяви, че смартфоните сами ще фокусират кадъра. След края на изборния ден председателят на секционната комисия трябва да сканира с предвидения за видеонаблюдение смартфон специален QR код. Устройството за видеонаблюдение трябва да бъде поставено на стойка върху масата, така че да се виждат всички действия на комисията. Първо ще се броят хартиените бюлетини, а след това и тези от машините. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.