Позиции по темата сблъскаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане”, БСП и „Български възход”

Пореден предизборен дебат се проведе в ефира на „Здравей, България”. Кандидатите за власт коментираха кои са приоритетите на партиите им за вота на 2 април. Позиции сблъскаха Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Николай Денков от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, Цончо Ганев от „Възраждане”, Кристиан Вигенин от „БСП за България” и Виолета Комитова от "Български възход".

„Последните три десетилетия в България бяха постигнати два много важни обществени консенсуса. Първият беше запазване на гражданския мир и отричане на политическото насилие. И много правителства го спазваха. Вторият много важен обществен договор беше след кризата от 1997 г. и много правителства спазваха финансовата дисциплина, бюджетните правила и рестрикции, което доведе до това България да се развива устойчиво, предвидимо и с необходимите условия, довели до приемането ни в ЕС. Тези два консенсуса, за съжаление, бяха нарушени”, заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

„За тези избори се обединихме с ДБ, защото искаме да направим България една нормална европейска държава – с европейски доходи, култура, икономика, правила. Но знаем, че в момента хората се вълнуват най-много от цените и доходите, което създава най-големи проблеми за тях. Първият приоритет, с който ще се заемем, е да накараме комисиите да заработят, а не да правят проверки, когато това вече е късно. Ще сложим акцент върху българското производство и ще продължим да се грижим за доходите, защото пари има, но те се изразходват в неправилни посоки”, подчерта Николай Денков от ПП-ДБ.

„България е изправена пред изключително важен избор. Защото от това, което се случва през последната година се вижда, че евроатлантическото мнозинство в парламента направи така, че България да влезе във военен конфликт, от който няма никакви ползи. С едно решение беше гласувано освен оръжия, да изпратим и военни в Украйна. Всеки трябва да знае, че на тези избори, гласувайки за евроатлантически партии, които застават на една от враждуващите страни, България ще бъде въвлечена във война, която ще се разраства”, категоричен е Цончо Ганев от „Възраждане”.

„В тази кампания и в политиката, която ще следваме, имаме три акцента. Първият е свързан с доходите и инфлацията. Не смятаме, че борбата с инфлацията трябва да се води с ограничаване на доходите. Напротив – доходите трябва да продължат да изпреварват инфлацията, а тя може да бъде ограничена чрез таван на цените. Вторият акцент е мирът, дипломатическите и политически решения за войната в Украйна. Смятаме, че военната помощ за Украйна трябва да бъде прекратена. Третият ни акцент е политика, насочена към защита на децата, които трябва да бъдат облечени, нахранени и образовани”, посочи Кристиан Вигенин от „БСП за България”.

„Съгласна съм с повечето от тезите, които чух от представителите на другите партии. Но като цяло искам да формулирам един дефицит в българското общество, който е видим. Нашето общество не вижда политически капацитет за справяне с проблемите на деня. Затова резултатите от изборите са такива. Затова преминаваме от избори в избори. Заради това смятам, че отговорността на всички хора, които имат претенции да участват в политическия живот е, да покажем, че имаме способности да се самореформираме. И сами да си решим кризите, които са днес и сега, а те са инфлация и всеобща несигурност”, изтъкна Виолета Комитова от "Български възход".

Целия дебат гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook