Близо 68% от търговията с храни се дължи на големите вериги, те диктуват условията на производителите, посочи тя

Не смятам, че таван на цени и надценки са добри мерки. Те не водят до нищо, освен до влошаване на пазарната цена. Несигурната среда на бизнеса е основният проблем. Това мотивира всеки по веригата да се застрахова за рисковете, които биха произлезли. Проблемът с прогнозируемостта на бизнес операторите трябва да бъде разрешен най-напред. Злоупотребява ли се с влияние на оператори, които имат голям пазарен дял също трябва да се установи. Това каза за "Твоят ден" Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

Кирова: ГЕРБ няма да подкрепи увеличаване на 9% ДДС за ресторантьорите

По думите ѝ в агрохранителната верига от производителя до крайния потребител най-малка част от дохода се разпределя за земеделците. "Крайно високите цени не се дължат на производителите. Нивото на достъп до крайния пазар им е ограничено, големи мултинационални търговски оператори го държат. Близо 68% от търговията с храни се дължи на големите вериги, те диктуват условията на производителите", посочи тя. 

Според нея потребителят трябва да има достъп до производителя. "Ние сме най-големият износител на зърнени суровини. В производството на месо - телешко и свинско, сме нетен вносител за самозадоволяване. На краставиците ползваме малко внос, главно през зимния сезон. Земеделските производители се подкрепят в размер на под средното ниво в ЕС. Зърнопроизводството преживява най-сериозната ликвидна криза от присъединяването ни в Съюза, имаме продукция за 1 млрд. лева. Това дойде от спирането на корабите за износ. Продукцията от Украйна дъмпингира тази от всички страни от ЕС, включително нашата. 1,5 млн. тона запаз има от основните зърнени суровини", коментира Танева.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.