Анализ на Елена Дариева, Георги Лозанов и Асен Григоров

Шест формации вероятно ще влязат в следващия парламент, според данни от национално проучване на социологическата агенция "Насока". Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход".

Според социолога Елена Дариева последните 10 дни са ключови, а париетът за първото място е много сериозен. "На директен електорален въпрос с точната номерация на партиите повежда ПП-ДБ, обаче когато гледаме разбивката сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ има преднина от 0,7%. Очакваме да гласуват около 2,7 млн. да гласуват, със 100 000 повече отколкото на миналите избори. 10% от всички се колебаят за кой да гласуват, а още 10 - дали изобщо да го направят. 4% от хората казват, че ще дадат гласа си за този, когото смятат за победител на вота. ПП-ДБ са приемливи за едва 9% от избирателите на ГЕРБ–СДС, докато електоратът на ПП-ДБ е по-толерантен - 16% приемат ГЕРБ–СДС", коментира тя.

Ще има ли проблем с обработването на бюлетините на 2 април

Медийният експерт Георги Лозанов смята, че ПП-ДБ са излезли от острото анти ГЕРБ говорене. "Сега от това не може да се създаде консолидация на вота. Сега пък ГЕРБ влезе в силно анти ПП говорене, размениха се осите. Кой ще бъде първи обаче няма особено значение. В момента няма потенциал да се създаде правителство, което да се пребори с корупцията. ГЕРБ печелят популистка отстраненост, защото в момента този вид вот се приема като путински. Aко нарасне битката между ПП и ГЕРБ, може да се мобилизира активността", подчерта той. 

От своя страна журналистът Асен Григоров посочи, че това кой ще спечели изборите, ще реши дали ще има редовно правителство. "Ако ПП-ДБ са първи, има около 30% шанс да се състави правителство. Ако ГЕРБ са първи, шансът е чувствително по-нисък. ГЕРБ са на вълна отричане и персонални атаки срещу ПП, но това ще усложни задачата за съставяне на правителство. Има хора, които се колебаят между ПП и ГЕРБ, и ще решат за кого да гласуват според преценката кой има по-голям шанс за съставяне на правителство", заяви той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.