Ако някъде не стигнат навреме, там ще се наложи сънародниците ни да гласуват само с хартия

Десет дни преди изборите на 2 април все още машините, с които ще се гласува в чужбина, не са изпратени. Това стана ясно по време на брифинг на Министерството на външните работи.

Причината – от ЦИК не е даден достъп до машините. Малко по-късно от Централната избирателна комисия отговориха на министерството.
По закон представители на външното ни министерство трябва да получат достъп до машините в складовете, след което те да бъдат подготвени и изпратени към секциите зад граница. Това обаче все още не се е случило, а до изборите остава малко повече от седмица. Затова от външното ни ведомство са обезпокоени. Малко по-късно от ЦИК успокоиха, че в следващите дни достъп до машините ще бъде даден. И така след това машините ще заминат към секциите в чужбина. А общият брой на секциите е 737 в 61 държави. Не във всички обаче ще има и машинен вот.

От всички секции зад граница, в 245 сънародниците ни ще могат да гласуват и с машина. За да пристигнат навреме обаче, те трябва да бъдат изпратени до няколко дни, алармираха от външното министерство.

„Вече изпитваме доста сериозно безпокойство, защото сме много близо до изборите”, заяви Иван Кондов, експерт в Министерството на външните работи.

Досега при предишни избори от външното министерство са искали достъп до машините до 15-20 дни преди вота, за да могат да се справят.
„От тук нататък проблемът вече ще бъде, че не можем на 100% да гарантираме доставката на машините, особено до далечните дестинации – САЩ и Канада”, поясни Кондов.

 Така, ако не стигнат навреме сънародниците ни ще трябва да гласуват само с хартия, предупредиха от външното и министерство. От ЦИК им отговориха малко по-късно - всички машини ще бъдат в секциите в чужбина за 2 април. А забавянето било, защото лицата подадени от външното министерство за достъп до склада трябва да бъдат проверени от ДАНС и МВР. И след като Министерството на електронното управление и института по метрология удостоверят машините достъп ще бъде даден.

„След което ще се направи доверено изграждане, което сме заложили за утре и веднага след това ще започне инсталирането на машините”, увери говорителят на ЦИК Росица Матева.

Най-много секции отново ще има в Турция - 162. В момента се подготвят и съставите на секционните комисии извън граница. Колкото до видеонаблюдението при броенето, членът на комисията ще трябва да изчита на глас за коя партия е бюлетината и да я покаже на състава, но не е длъжен да я показва на камерата, а само на състава на комисията.

При спор дали един глас дали е действителен или не – крайното решение ще е на секционната комисия. И още – ако в кутията за хартиен вот има бюлетина от машината или обратното, вотът ще се брои също.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.