Съпредседателят на ДБ коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ

Това е поредният доклад, който затвърждава изключително вредната репутация на България като най-корумпирана страна в ЕС. Това има пряка връзка с това, че България продължава да е е и най-бедната държава в ЕС. Докладът на САЩ за корупцията в България ни казва, че трябва да си решим този репутационен проблем, защото когато един потенциален инвеститор прочете какво пише в Google за страната ни, това излиза на повърхността. С тези думи съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира доклада на Държавния департамент на Съединените щати, който излезе през изминалата седмица.

Той подчерта, че страната много бързо трябва да излезе от това състояние, за да може да си гарантираме икономически растеж, приемане в Шенген и по-високи доходи. „Убедени сме, че при политическа воля от всички партии можем да ликвидираме това състояние на нещата в рамките на година-две с една смела конституционна реформа. Защото е крайно време прокуратурата да започне да си върши ефективно работата и да се превърне в неутрална институция, а не да дава политически пресконференции пресконференции”, подчерта Иванов.

По думите му страната ни се намира в уникален момент. „От една страна България има конкретни възможности в рамките на месеци, година – две да подобри сериозно своето положение, или доста сериозно да го влоши. Разликата е  дали ще има правителство. И то правителство, което да може да прави реформи и да има енергията, амбицията и волята да движи напред страната”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.