"Искаме 5% таван на надценката за основни храни", обясни кандидатът за депутат

„Разликата между „Левицата!” и БСП е, че никой от нас няма да подписва сделки за оръжие. Вчера разбрахме от Кирил Петков, че неговото правителство за 5 месеца е изнесло оръжие и боеприпаси за 5 млрд. лева за Украйна. В този кабинет икономически вицепремиер беше Корнелия Нинова. Каква е истинската позиция на БСП за износа на оръжие – българските граждани да преценят. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS Мая Манолова -– кандидат за депутат от „Левацата!”,  в коментар за разликата между двете леви партии.

Тя поясни, че от нейната формация искат обединение на лявото политическо пространство.

За инфлацията и високите цени на храните тя обясни, че формацията й настоява за таван на надценката. „В страни, където е имало таван на цените - Унгария, Хърватия, Франция търговските вериги натискат производителите”, каза Манолова и обясни, че би била удовлетворена от таван на надценката от 5% на 10 продукта – мляко, сирене, яйца, олио, брашно - основни храни.

„Ще създадем силен орган Антиспекула – нещо като КПКОНПИ и ще сме на терен”, обясни Манолова и допълни, че ще забранят обратните фактури.

„Цените на храните тръгнаха нагоре от момента, когато правителството на Кирил Петков започна да управлява България и министър беше Корнелия Нинова. Осем месеца четворната коалиция не бяха предприети никакви мерки, освен светещо табло пред министерството, което информираше за цените на тържищата. Като почна предизборната кампания, се сетиха, че това е най-големият проблем на хората”, каза Манолова.

 Относно евентуални следизборни коалиции, тя обясни, че не биха се коалирали нито с „коалицията на войната”, нито с „партиите на статуквото”. „Ще бъдем почтени и ще изпълним обещанията към нашите избиратели”, каза Манолова.

Тя отрече и опцията за евентуална коалиция с „Възраждане”, заради тяхното искането за излизане от ЕС. „В момента ръководството на ЕК, на ЕС не демонстрира силно лидерство. В момента част от решенията, които се вземат, са повече от спорни. В тази война големият губещ са гражданите на ЕС”, допълни Манолова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook