За нас от първостепенно значение е борбата с картелите в ценообразуването и запазване на пазарните принципи, обясни тя

В хранителната верига плодовете и зеленчуците трябва да бъдат от производители в рамките на радиус от около 100 км. Работата по оперативните програми на ЕС също може да помогне за овладяване на инфлацията. Това каза за "Твоят ден" Ангела Николова от "Български възход".

"За нас от първостепенно значение е борбата с картелите в ценообразуването и запазване на пазарните принципи. Регулаторните органи трябва да влияят върху тези картели и да санкционират нарушителите с глоби и превенция. Компенсациите пък трябва да се раздават по ясна методика и скала на изчисление. Малкият и средният бизнес, както и потребителите трябва да бъдат подпомагани", коментира тя. 

Ангела Николова: Трудно ще имаме съдебна реформа

По думите ѝ гражданите искат да излезем от политическата кризата и да се спре със спиралата от избори. ''Искат да има редовно управление и работещо Народно събрание, освен това овладяването на цените и инфлацията, както и сигурността във всичките ѝ измерения. Приоритет ни е и подпомагането на земеделските производители", обясни Николова. И потвърди, че "Български възход'' ще разговаря с всички в новия парламент. 

Според нея съдебната реформа се състои в независима и ефективна система. "Един от основните проблеми извън популистките послания, е липсата на доверие в институциите и на усещане за справедливост. Налице е липса на приложимост на наказанията. Трябва да се помисли върху отчетността и натовареността в съдилищата. Трябва да има нов механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мнението на правната академична общност трябва да бъде потърсено преди да бъде приет законопроект за реформа. Трябва да се прецени дали преназначаване на съдия от ВКС като прокурор ще бъде добра идея", смята тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.