"Самолечението с антибиотици е огромен проблем в България”, каза кандидатът за депутат

„Когато нещо е прието в парламента, то не е свършено заради една или друга политическа партия, а защото е постигнато ниво на консенсус. Здравеопазването е нужен консенсус – броят на болниците, разпределението на функциите, нуждата от млади лекари, - за всичко това ни е нужен консенсус. Дигитализацията на здравеопазването позволява много по-добре да се следят ресурсните потоци. То ни позволява да проследяваме ефективността на разходите”. Това каза д-р Александър Симидчиев, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната” – „Демократична България” в  предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той е убеден, че дигитализацията ще продължи, за да може да се проведе антибиотично лечение. „Антибиотиците трябва да се предписват само и единствено от правоспособни лекари, да се прилагат само, когато има нужда. Самолечението с антибиотици е огромен проблем в България”, каза Симидчиев.

По думите му на всяка една от рецептите може да бъде поставен знак да не се заменят лекарствата. „Фармацевтите вече имат възможността да заменят един медикамент с еквивалентен генерик”, каза той и уточни, че има зависимост дали лекарствата са по Здравна каса.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook