Общо 28 286 заявления за гласуване в Турция са подадени електронно до 7 март

Трескава подготовка за изборите и в Турция. За пореден път южната ни съседка е рекордьор по подадени заявления и разкрити секции. Сънародниците ни тук ще имат възможност да упражнят гласа си в 162 секции, със 7 по-малко от изборите през октомври. Въпреки колебанията на българските власти, секция ще има и в тежко пострадалите от земетресението райони. Така гласа си за 49-ия парламент ще могат да дадат и в град Адана. Днес вече бяха раздадени и изборните книжа на секционните комисии, а утре трябва да се оборудват и самите секции. 

В свещения месец Рамазан българската общност в Чорлу се готви и за избори. До урните в неделя ще отиде и семейството на Хава. За пети пореден път в последните две години.

„Положението е много тежко. Хората нямат пари”, споделя жената. И признава, че за избора си няма да разчита на машина, защото с бюлетина й е по-лесно. Но не всички с българско гражданство в Турция гласуват. Пример за това е Тензиле, която от 30 години не е давала гласа си за българско правителство. Родината си посещава, за да поднови паспорта си и да отиде на гости на сина си в Холандия.

На турската граница: Продължават проверките за нелегални екскурзии

100 километра на север в Одрин очакват над 3000 хиляди души да дадат гласа си. Изселнически организации признават обаче че не всички ще отидат до урните. Джеват Гюнеш разказва, че хората гласуват по съвест, а не под натиск.

Казва, че сънародниците ни в южната съседка приемат с одобрение смесения вот.

А от консулството ни в Одрин увериха, че организацията за вота върви по план.
„Има достатъчно бюлетини по секциите. Отделно имаме и резерв тук в Генералното консулство и при необходимост имаме възможност да ги разпратим”, обясни Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Нора Чолакова