Започна раздаването на изборните материали в страната

Как се организира вотът зад граница и у нас? 

Специалния пратеник на NOVA Стоян Нешев разговаря с журналиста Атанас Величков пред Българския културен клуб в Скопие. „Аз не очаквам голяма изборна активност, за съжаление, но тези, които гласуват редовно, ще го направят и в неделя”, коментира Величков. В РСМ живеят около 20 хиляди български граждани, въпреки че тези с български паспорти са около 100 хиляди. 169 наши сънародници в Северна Македония са подали заявления за гласуване. Броят на изборните секции там е 7.

В съседна Турция и на тези избори са разкрити най-много секции – 162. Там право на глас имат около 300 хиляди българи. Повечето от сънародниците ни там признават, че ще предпочетат да гласуват на хартия, информира специалният пратеник на NOVA Михаела Карабельова.

Започна раздаването на изборните материали и в страната. 90 000 са избирателите в община Хасково, а 227 хиляди са те в цялата област. Гергана Георгиева от община Хасково заяви, че не се очакват проблеми в изборния ден.

В София също кипи трескава подготовка за вота в неделя. Във всички избирателни секции се инсталират машините, поставени са и указателни табели с правилата за гласуване. Нина Ангелова е председател на СИК в столичния квартал „Младост”. Тя увери, че в училището, където е нейната комисия, всички стаи са проверени и запечатани.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.