Секциите отвориха в 7:00 ч.

България гласува за 49-ото Народно събрание. Дотук се стигна, след като 48-ият парламент не успя да излъчи правителство. На днешния вот се състезават 14 партии и 7 коалиции, както и двама независими кандидати. Ще гласуваме в над 11 800 секции на територията на България, а в чужбина те са над 730 в 61 държави.

У нас секциите отвориха в 7:00 и ще може да се гласува до 20:00 часа. Ако в този момент пред избирателна секция все още има чакащи, председателят на комисията трябва да събере личните им карти и да им се даде възможност да гласуват.

В 8.00 ч. ЦИК проведе и първото си заседание. Към този час няма информация за неотворили навреме секции. Машините, които не са сработили в деня за размисъл, са 16 - в Бургас, Стара Загора и София. От ЦИК са разпоредили там да се гласува на хартия. 

В деня на вота пристигна информация за нефункциониращи машини и в Казанлък и Бургас. Предстои да се вземе решение как да се процедира в тези секции. 

Сигналите за нарушения към момента касаят най-вече социалните мрежи - нещо, което ЦИК не регулира и не може да налага санкции. 

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл izbori2023@mvr.bg гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР.

Звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок).

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, които носят опасни предмети. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР ще се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има решение на избирателната комисия.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.