Поне от 15 години не е гласувал, но този път май ще отиде до секцията

Милко Велев или Бате Милко, както го знаят всички, с книгите и картините си е на тротоара пред Софийския университет вече 33 години. Пред очите му всеки ден минава бъдещето – стиснало учебници в ръка, минават и забързани нанякъде депутати. А общото между книгите и изборите според него е че и към двете интереса с годините намалява.

"Преди 30 години много повече се купуваше отколкото сега. Сега хората се замислят дали могат да си позволят да си купят книга или не. Всеки се е замислил как ще изкара двата края. Всеки иска да си позволи да си купи нещо, но се замисля и си казва така – аз ще мога ли довечера да ям. Най-евтината книга е 1 лев, а най-скъпата – 25, но те са единични такива. Другите са по 2-3-5", обяснява продавачът на книги Милко Велев.

На въпрос дали среща депутати, той отговаря утвърдително. "Минават и отиват към хотела надолу, там има заведение, но те си решават техни неща- не се заглеждат много, много в книги", разкрива той.

Поне от 15 години не е гласувал, но този път май ще отиде до секцията. Изненадващо, от новите 240 не иска да му вдигнат пенсията, иска друго.

От тогава досега не гласувам щото просто виждам, че не мислят за тоя народ. Като идем на тия избори да ги избираме, да се замислят, да върнат заводи някакви, да има производство, не да внасяме от чужбина, ние да изнасяме, както сме изнасяли – домати, пипер, ягоди. Аз съм от село, у което имаше лозари – всичко разграбиха – защо? Трябва има производство. Трябва да има икономия. Те съсипаха икономията", смята Милко.

– Ако ти попаднеш в парламента какво е първото което ще решиш?

– Първо ще върна ТКЗС-тата. Птицеферми, свинеферми – да има производство в тая държава. Но то това до мен няма да стигне. Никой няма да ме избере мен в тая държава, не съм толко учил, та да бъда такъв. Трябва да имаш някакво образование голямо.

– А трябва ли да ти вярват хората?

– Трябва да си вярват.

– Имам предвид на депутатите да вярват?

– Не на всички, и от тях има хора…Може да се вярва на някои единични хора, ама това вече е Божа работа.

Единици са и депутатите пазарували от сергията му, казва Милко Велев, но пък той е готов да намали цената, за всеки, който иска да си тръгне с книга, бил той големец или не.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.