Коментар на политолога Ружа Смилова и проф. Михаил Константинов

Вероятността да имаме дългосрочен парламент с редовен кабинет не изглежда много голяма. Двете големи са демотивирани да се ангажират с коалиция предвид предстоящата битка наесен. Не е изключено да намерят общ език, но общ кабинет е малко вероятно. Очаквам кабинет на малцинството на едната партия, подкрепяна на базата на пет приоритета от страна на другата. Ще има нежелание за открита подкрепа за кабинет на ГЕРБ. Това каза политологът Ружа Смилова.

По думите ѝ няма натиск от НАТО, но има искане за ясен управленски партньор. "Съмнпвам се, че ГЕРБ ще формулират своята форма на кабинет като такъв на малцинството. По-скоро ще предложат вид програмен кабинет с туширано присъствие на политически фигури. Така ПП-ДБ ще бъдат затруднени да откажат подкрепа. Това обаче ще стане след поставяне на условие - дистанциране на антагонистичните фигури. ГЕРБ ще опитат да смекчат тона. Няма как да има безусловна подкрепа за никого", прогнозира тя. И допълни, че ПП-ДБ не е изчерпан формат.

Избралите „Не подкрепям никого”: Млади, образовани жени от големите градове

Математикът проф. Михаил Константинов смята, че резултатът от изборите е близък до прогнозните. "ГЕРБ печели със 69 мандата, ПП-ДБ са с 65, а трети са "Възраждане" - 37, ДПС - 35, БСП, 25, ИТН с 11. Оттук има няколко възможности за действие - първият и вторият да се коалират, но това ще донесе щети и на двете партии. Гласовете в София са 6:4 в полза на ПП. Коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП имат достатъчно мнозинство, но такава коалиция ще е катастрофална. Трети вариант е влизане и излизане от зала", посочи той. 

Според него с 65 депутати втората политическа сила не е в състояние да поставя условия. "Ясно е, че ГЕРБ ще предложи кабинет, каквото и да предложат, той ще е политически. ГЕРБ има увеличение с 2 мандата, обаче ПП-ДБ от евентуални 73 когато бяха разделени, сега имат 64", обобщи професорът. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.