Призиви за диалог и сформиране на кабинет се чуха от останалите партии, влизащи в НС

Първите две формации, класирани на тези избори, досега не са коментирали резултата от вота. ГЕРБ-СДС и следващите ги плътно „Продължаваме промяната-Демократична България” засега отказват да застанат пред камерите и да оценят както изборите, така и възможностите за бъдещо управление. Останалите 4 партии също са пестеливи в реакциите си.

В неделя, два часа преди края на изборния ден, членове на ГЕРБ започнаха да се събират в централата на партията. Малко по-късно, във Facebook, част от тях публикуваха клипове, призовавайки избирателите да отидат до урните. За разлика от председателя на партията Бойко Борисов, който не дойде в централата им в НДК, дойде един от заместниците му - Томислав Дончев.

Сравнителен анализ показва, че на тези избори ГЕРБ печелят близо 20 хиляди гласа повече в сравнение с вота през октомври. Тогава - макар и лаконичен, все пак имаше коментар.

“Благодарим на всички за подкрепата. Наистина благодарим и съветваме всички колеги политици да преди да говорят да мислят”, посочи Томислав Дончев.

Бисерите от видеонаблюдението: „Работи ли телевизоро”, „Кажете зеле”, „Добре дошли в нашия подкаст” (ВИДЕО)

В неделя вечера благодарностите бяха отправени чрез снимка… на Бойко Борисов във Facebook. Имаше и пост, но на пиара му - Севделина Арнаудова, от който се разбира, че е насочен към прекия им конкурент ПП-ДБ. Арнаудова написа: Арестуваха го! Арестуваха ни! Гониха ни! Удариха ни с „Магнитски”! Това е голямата победа на Борисов! Разби им жълтопаветните илюзии! ОТНОВО!”

И така завърши изборната нощ за ГЕРБ. Стълбите пред входа на НДК останаха празни и осветлението беше изгасено.

С маси за коктейл и балони „Продължаваме промяната – Демократична България” бяха готови да отпразнуват победата си. Първото място беше целта, която си поставиха още при обединението си. Но масите останаха празни, след като стана ясно, че от първи стават втори.
И така мълчание запазиха през цялата вечер. Единствено съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов написа във Facebook: „Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество”  И още: „Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор”.

А днес отново в пост във Facebook Ивайло Мирчев от „Демократична България” допълни, че това какво следва ще стане ясно, след като от ЦИК обявят резултатите. Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обаче остават без коментар засега. Но докато тяхната оценка за резултатите липсва, техни бивши съпартийци критикуваха остро второто място.

Първи беше бившият транспортен министър Николай Събев: “Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП”.

Комични ситуации по време на видеонаблюдението на вота (ВИДЕО)

С коментар излезе и друг доскорошен представител на "Продължаваме промяната" - бившият зам.-земеделски министър в кабинета "Петков" – Иван Христанов. Той от два месеца вече също не е част от партията. „Отказах категорично да участвам в заговор за свалянето на ръководството на „Продължаваме Промяната”. Избрах да бъда чист пред съвестта си, пред хората на България и пред идеалите на демокрацията …Думите на Ник подсказват проблем, който изисква преоценка на действията на съпредседателите. Аз не заявявам позиция по тях”.

Кога обединението „Продължаваме промяната – Демократична България” ще коментират резултатите си, все още не е ясно.

Първи реакции от останалите партии, които успяха да преминат бариерата от 4%. Ако изключим „Възраждане”, които на тези избори успяха да повишат резултата си и да заемат третото място, останалите партии са готови на диалог за сформиране на кабинет- с всички. И ДПС, и „Има такъв народ” заявиха, че ще положат усилия за да има правителство и не поставят червени линии. „Възраждане” са категорични, че ще застанат единствено зад собствения си мандат. А БСП отказаха коментар и в днешния ден.

На входа на 49-ото Народно събрание, „Възраждане правят” крачка напред с категоричната си позиция от 48-ото – няма да подкрепят мандат на друга партия.

„Единственото правителство, което „Възраждане” ще подкрепи е правителство с мандата на Възраждане и това сме го казвали много пъти. Няма промяна, недейте да очаквате от нас променливо поведение като останалите гъвкави политически партии”, заявили лидерът Костадин Костадинов.

Припаднали хора и напрежение при предаването на протоколите (ВИДЕО)

Вече имат и идея за кабинет, но с поглед към още едни избори. „Ние сме готови да предложим кабинет на „Възраждане”- още в предишния състав на НС имахме такъв”, посочи Костадинов.

ДПС смятат, че формула за правителство може да бъде намерена. „В тази ситуация, в която се намира държавата на българските политици ни е нужен разум, отговорност, диалог”, категоричен е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

А на диалог са готови с всички. „От нас не очаквайте разделителни линии. Ние сме тези, които призовават за диалог. Ще положим всички усилия да има редовен кабинет в България, защото без да се преодолее политическата криза, няма как да бъдат преодолени останалите кризи”, допълни Карадайъ.

С всички заявиха, ще разговарят и Има такъв народ, които на тези избори успяха отново да прескочат прага от 4%. В специално изявление в социалните мрежи лидерът на партията Слави Трифонов благодари за подкрепата.

„Всички работихме заедно - ни и вие. И сега вие ще имате представители в 49 парламент, които ще налагат контрол. Защото те трябва да бъдат контролирани от вас. А ние сме вашите представители. Благодаря ви още веднъж”, заяви лидерът на ИТН.

Официално БСП все още не коментират резултатите. Като част от партията обаче коментар направи правосъдният министър в служебното правителство Крум Зарков. „За съжаление БСП продължава с тъжните резултати. Но аз съм сигурен че моята партия ще намери начин да излезе от тая ситуация и скоро ще тръгне отново напред”.

Изявленията на политическите партии, които ще сформират 49-ото НС очакваме след обявяването на официалните резултати.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.