По данни на силовото ведомство, досъдебните производства са два пъти повече в сравнение с изборите през октомври

Превес на корпоративния над купения вот и засилени опити за търговия с гласове след връщането на хартиената бюлетина. Така МВР е видяло изборния ден. По данни на силовото ведомство, досъдебните производства са два пъти повече в сравнение с изборите през октомври.

Спокойно е преминал изборният ден, отчетоха от МВР. Акциите, започнали преди старта на предизборната кампания, са дали резултат откъм купен или корпоративен вот, сочат данните на ведомството. В цифри изборният ден изглежда така: 143 досъдебни производства, 126 задържани, над 800 явни и около 500 оперативни сигнали за купуване на гласове. Близо 2100 са съставените предупредителни протокола.

Демерджиев: С връщането на хартиената бюлетина се увеличават опитите за манипулиране на вота

Кметът на кърджалийското село Соколяне Селятин Мурад е задържан за купуване на гласове. Той е попълвал бюлетините предварително и на практика не е позволявал на избирателите да упражнят правото си на глас.

Мурад беше издирван от вчера, когато за същото престъпление в ареста се озова председател на подвижна секция. Селятин Мурад отрича това.

„Надявам се прокуратурата бързо да разгледа случая и да се докаже истината във връзка с този случай”, заяви Ресни Мурад, областен председател на ДПС.

От МВР отчитат засилване на търговията с вот след връщането на хартиената бюлетина.

Демерджиев пред NOVA: Има установени случаи на корпоративен вот

„Когато работим оперативно, ние често стигаме до хора често включени в листите, обикновено на неизбираеми листа, но включени в тези листи, но много често тези хора са активни по отношение на такива практики, свързани с манипулиране на вота”, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев.

Така, издигнатите за кандидат-депутати дилъри на гласове разчитат на имунитета си по време на кампанията.

„И аз апелирам политическите партии внимателно и прецизно да проверяват тези хора, които включват в списъците, защото в противен случай остава впечатлението, че се включват хора, за да получат имунитет”, коментира Демерджиев.

„Аргументът, според който връщането на хартиената бюлетина ще върне избирателите пред урните, очевидно беше грешен. Грешно беше и за тези партии, които си мислеха, че това ще повиши резултата им, това се видя”, коментира Крум Зарков - министър на правосъдието

Корпоративният вот е надделял този път, сочат данните на МВР. Работи се по няколко сигнала, макар доказването на вина в тези случаи да е много по-трудно.

„Без да има влезли в сила съдебни актове е некоректно да говорим кой е купувал или не, но основните сигнали, по линия на корпоративния вот, касаят политическа партия ГЕРБ”, каза Демержиев.

От ДПС, които също често са подлагани на полицейски проверки по сигнали за купен и корпоративен вот, определиха подобни действия като „произвол”.

„Ние приемаме, че полицията в настоящия момент се използва като инструмент в ущърб на определена политическа партия”, каза Хасан Азис, зам. - председател на ДПС.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.