Коментират социолозите Първан Симеонов и Димитър Ганев

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след вота. Темата коментираха социолозите Първан Симеонов от „Галъп” и Димитър Ганев от „Тренд”.

Според Първан Симеонов ГЕРБ няма проблем за такава коалиция, но за ПП-ДБ ще е проблем. „Трябва да наблюдаваме колко монолитно ще реагира коалицията ПП-ДБ за възможността за някаква форма за сътрудничество с ГЕРБ. За ГЕРБ това не е проблем, те биха излезли от изолация”, обясни Симеонов.

„Проблемът на ПП и ДБ е, че тяхното второ място ги поставя в ситуация, в която нямат полезен ход”, смята Димитър Ганев. „Първото място би им гарантирало инициативата – предлагат кабинет, дали от експерти или смесен с партийни лица, и казват на ГЕРБ: „Подкрепи ни, защото ти си втори, нали искаш евроатлантическо мнозинство, Еврозона, Шенген. Но те са втори и не могат”, коментира Ганев.

„Ако решат да действат принципно и да не участват в управление с ГЕРБ, тогава ГЕРБ и Борисов ще стоварват напълно правдиво цялата отговорност за съставянето на кабинет върху тях”, обясни Ганев.

„Няма печеливша позиция за тях, въпросът е коя е по-малко губещата”, смята социологът.  

„В тази ситуация някакъв жертвоготовен ход на Борисов и ГЕРБ трябва да има вероятно. Той е майстор на такива неща, но трябва да е искрен. Ако има нови избори сега, ПП и ДБ ще имат по-малък резултат. В момента от нови избори по-голям интерес има ГЕРБ. Те имаха интерес и на тези избори да останат на второ място, за тях щеше да е по-изгодно. Щяха да дадат подкрепа, която не може да се откаже, а сега те носят отговорността. Ситуация на парадокси. Единственият правилен ход на всички е конструктивен дебат”, обясни Симеонов.

„Борисов е казал, че няма да се стреми към министърпредседателския пост. Оттук нататък остава на поста партиен лидер. Ако направи крачка назад от този пост, се поставя въпросът има ли ГЕРБ в този си вид, в който познаваме. Вероятно ще остане, но ще е в различен мащаб”, смята социологът Димитър Ганев.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.