Системата издържа и не прегря, нямаше кибератаки, разкри зам.-министърът на електронното управление

В 11 383 СИК имахме активирани устройства в събота. Прогнозата ни сочеше, че около 15% от тях няма да тръгнат, а в крайна сметка секциите, в които нямаше видеонаблюдение, бяха между 5-7%. Причината е недоброто покритие на мобилните оператори, както и неуспешното пускане на видеонаблюдението в определени секции. Това каза за "Твоят ден" зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

По думите му в пиковите моменти натоварването на системата е достигнало до 35%. "Системата издържа и не прегря, нямаше кибератаки. В платформата за видеоизлъчване имаме около 27 000 записа от около 9000 СИК. Около 116 000 са посещенията. Средното време за посещение е около 10-11 минути. Извън България имаме много гледания от Великобритания и Германия. От София са около 40 000 посещения, следвани от Велико Търново с 10 000", заяви той. 

Половината от устройствата за видеонаблюдение не са предавали на живо преброяването на бюлетините

Според него 6500 СИК едновременно са излъчвали и са се наблюдавали в онлайн режим непрестанно. "Амбицията на видеонаблюдението не беше да закупим апаратура и да снимаме широкомащабен филм, а да направим визуализация на процеса на преброяване. Търсихме технически решения да бъде най-удобно и достъпно.  Работещите с него не биваше да се стресират, а да работят с устройствата спокойно. Около 6,5 млн. струва всичко - логистика, най-модерните устройства, облачна инфраструктура. Имахме организирани помощни контактни центрове, където оказвахме помощ на членове на СИК. Според мен видеонаблюдението имаше дисциплинираща функция", коментира Мазнев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.