Политически анализ на социолога Юлий Павлов и политолога Цветанка Андреева

Избирателите си изградиха безумни червени линии, а сега лидерите не могат да отстъпят, защото мислят, че избирателите държат на тези червени линии. Още от началото на войната в Украйна има възможност за евроатлантическа коалиция, но тя не се случи. 30-35% е шансът за правителство на ГЕРБ. Ако ПП бяха първи - щеше да е 50/50. Това каза за "Твоят ден" Юлий Павлов, социолог.

По думите му в близките 5-10 години народът няма да даде еднолично властта на някого - така че ще трябва да се правят коалиции. "Ако ПП-ДБ бяха първи, по-лесно щяха да продадат експертно правителство. Ако първите две партии не успеят да се разберат, има още два варианта - експертен кабинет без участието на лидерите, с подкрепа на ГЕРБ и ПП, както и продължаване на управлението на служебно правителство. Според анкета 35% от хората предпочитат съставяне на правителство, а сред гласуващите процентът нараства до 60. 70 на 15 е съотношението сред избирателите на ГЕРБ, а 25% от избирателите на ПП предпочитат Радев да не управлява", разкри той. 

Анализатори: Има голяма вероятност за редовно правителство

Политологът Цветанка Андреева от своя страна смята, че зависи дали партиите ще станат жертви на своите агитки или ще предприемат разговори. "В тези избори имаше един паралелен играч - хибридната война с фалшиви социологически изследвания. Това е доказателство, че сме под въздействието на хибридни елементи. Дано мълчанието на партиите да е защото търсят решения за излизане от кризата. Ако не могат да се коалират, трябва да дадат отговор защо не искат да управляват заедно. Моментът за коалиция е назрял, въпреки че партиите навлизат в кампания за местните избори", посочи тя.

Според нея всяка една редовно излъчена власт е по-оздравителен вариант, отколкото слабата държава през управлението на служебен кабинет. "Тя е лесна плячка за недемократични похвати. Лидерите трябва да преодолеят радикализацията на ядрата си и да се обединят в национален отбор срещу проникването на чужд интерес", призова Андреева. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.