Според него възможни са тематични мнозинства или експертен кабинет

Не се изисква квалифицирано мнозинство от 121 гласа за избиране на правителство, а само 50+1 от присъстващите в залата. В ГЕРБ е отговорността от гледна точка на компромисите, които са готови да направят, за да получат подкрепа от другите политически сили. Изключвам възможността за директна коалиция между ПП–ДБ и ГЕРБ, възможни са тематични мнозинства или експертен кабинет. Смесването на машинния и хартиения вот усложниха броенето. Над 60% от българските граждани гласуваха с машина. Повече от 50% е вероятността за правителство. Това каза за "Денят на живо" политологът доц. Милен Любенов.

Според него честите избори създават сериозен проблем за облика на България и функционирането на държавата. "Това е свърсано с доверие на инвеститорите. Необходимо е да се намери устойчива формула на управление за определено време. Много трудно ще имаме парламенти с пълни мандати или правителства с 4-годишен мандат. Няма нищо страшно в рамките на един парламент да се сменят различни правителства. БСП продължава да ерозира електорално, хартиената бюлетина не им помогна, имат сериозно идейно-политически и лидерски проблеми. Без промени БСП ще продължи да ерозира", коментира той. И допълни, че видеонаблюдението е било безсмислено.

Ганев: Кабинет без ярки партийни лица, подкрепен от ГЕРБ и ПП, е единственият вариант

По думите му с оглед местните избори и заради начина на създаване на ДБ и ПП, коалиция с ГЕРБ ще бъде много сериозна имиджова и електорална щета за тях. "Може обаче да се намери формула за програмно или експертно правителство, което да получи по-широка подкрепа. Ако се подходи диалогично и се поставят няколко важни за обществото и партиите теми, може да се постигне съгласие. Една от тези теми е свързана с инфлацията, друга е и съдебната реформа. ПП-ДБ ще поставят въпросът за промени в Конституцията, така че трябва да се намери формула за конституционно мнозинство, за да се ограничат правомощията на главния прокурор", заяви политологът. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.