Това каза на пресконференция лидерът на "Възраждане"

„Не се влияем от пропагандни клишета и не могат да ни уплашат репресивни натиски на властта и апаратния режим”. Това заяви лидерът на „Възраждане” на първата след изборите в неделя пресконференция. Костадин Костадинов не скри, че е искал „Възраждане” да има още по-висок резултат и увери, че ще се бори за това при следващи избори.

„Към настоящия момент като че ли българските граждани не успяха да разрешат политическата криза. Не, че е невъзможно да има правителство. Напротив. Има даже три варианта за правителство. Единият от тях, след вчерашното изявление на ПП, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, стана малко вероятен. Той е всъщност най-логичният, защото двете основни евро-атлантически формации могат съвсем спокойно да създадат едно правителство с мандати, които надхвърлят 130. Има втори вариант обаче, който обединява ПП-ДБ, БСП и ИТН. Има и трети вариант на правителство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП”, каза лидерът на „Възраждане”. По думите му обаче в третия вариант проблем би била заканата на БСП да не управлява в коалиция с ГЕРБ.

Борисов: Най-стабилното управление би било коалиция между големите партии

Костадинов още веднъж подчерта, че „Възраждане” ще подкрепи единствено кабинет със собствен мандат. „Готови сме със състав на Министерски съвет. Имахме такъв още в предишния състав на НС. Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще представим кабинет”, увери той. По думите на Костадинов той е съставен от ярки имена, което ще покаже потенциала, възможността и амбицията на „Възраждане” да управлява. "Това е целта на нашата организация. Целта на „Възраждане” е да бъде първа политическа сила и ще продължим да се борим за това”, увери председателят на партията.


Не се знае колко дълго ще продължи поредният десен проект, твърди Костадин Костадинов. Той допълни, че не вярва и в дългия живот на 49-ия парламент и подчерта: "Не е устойчива конструкцията вътре в него". Новите избори са възможно най-хубавото нещо, което може да се случи на българската държава, смята Костадинов. „Най-хубавото нещо на изборите е, когато са по-чести, защото дисциплинират избраниците, показват на избирателите, че от тях зависи всичко и защото не позволяват на политиците да се самозабравят”, категоричен е председателят на „Възраждане”. По думите му политическата криза дава възможности за преосноваване на българските държава и политическа система.

Председателят на „Възраждане” заяви още, че партията подкрепя провеждането на референдуми. Биха подкрепили и допитване до гражданите за президентска република. „Няма да гласуваме „За” в самия референдум за президентска република, защото ние вярваме в парламентарната република, но подкрепяме идеята и гражданската инициатива”, посочи Костадинов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.