От ЦИК публикуваха коригирани резултати от вота

Как изглеждат в цифри шансовете за съставяне на редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание?

Според прогнозите ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната - Демократична България” ще имат съответно 69 и 64 депутатски места. Сборно, двете най-големи формации събират мнозинство от 133 гласа. От друга страна, от ПП категорично заявиха, че няма да дадат подкрепа за ГЕРБ.

Ако се приеме, че новосформираната коалиция на ПП с ДБ се запази цяла и стабилна, това оставя на ГЕРБ следните варианти - с ДПС и „Има такъв народ” биха имали общо 116 гласа, които не са достатъчни за мнозинство. Ако настрана остане „Възраждане”, откъдето заявяват категорично, че ще играят солова игра, остава само БСП. Заедно с тях, сметката вече показва 139 гласа. Дали някой от тези варианти обаче е възможен тепърва ще стане ясно.

Междувременно, от Централната избирателна комисия публикуваха нови, коригирани резултати от вота заради пропуснати протоколи от 11 секции в чужбина. Разликите обаче са в десети от процента и по никакъв начин не променят подреждането и тежестта на формациите.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.