Това сочи изследване на Института за развитие на публичната среда

Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това са около 1,477 млн. души, а малко над 1,021 млн. са гласували с хартиени бюлетини. Това сочи изследване на Института за развитие на публичната среда, който направи анализ на резултатите, публикувани в протоколите на РИК-овете. Същевременно възможност за гласуване с устройства нямаше във всички около 12 000 секции в страната, а в общо 9 366 секции, но в около 100 от тях машините не работиха.

Как се контролират даренията за партиите

Лилия Никифорова от Института за развитие на публичната среда заяви, че данните включват секциите, в които се е гласувало изцяло машинно - под 300 избиратели по списък. В София между 72 и 78% са решили да гласуват машинно. Във Видин, Разград и Търговище са на другия полюс - между 40 и 43% са предпочели машината. Избирателите на ДПС и ГЕРБ най-малко са гласували машинно. Избирателите на ИТН пък са гласували в 80% на машина, следват 79% от ПП-ДБ и 70% от "Възраждане", обясни тя.

По думите ѝ хартията не е върнала избирателите до урните. "Следващият парламент трябва да се съсредоточи върху анализ на подготовката на изборната администрация", смята Никифорова.

От своя страна психологът Пламен Димитров посочи, че намаляват гласуващите, но това не е само тенденция, характерна за България. "25% от негласувалите говорят по начин, отразяващ техните идеи и разбирания - те са високообразовани и икономически активни. Това са успешни хора, с реализация, а това не са техните нагласи, а начин на живот. Тези хора биха могли да бъдат елита на всяка политическа сила, имат ресурса за това", подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.