Причините и възможните решения на този проблем коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика

800 000 души са напуснали България за 10 години и към момента икономически активното население у нас е под 3 милиона души. Така създалата се ситуация и възможните изходи от нея в ефира на „РеВизия” коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него сериозната миграция неминуемо влияе върху икономиката ни.

„Силната индустрия се случва в периферията на големите градове и тя се превръща в магнит за миграцията от по-малките населени места. Големите градове сами по себе си пък са двигателите на услугите”, каза Николов. И допълни, че най-сериозният въпрос е как да се привлекат и хора, които могат да работят, и инвестиции.

Свива ли се пазарът на труда у нас

„Наемането на нови хора в момента изглежда почти илюзорно за много от работодателите заради високата заетост и ниската безработица”, коментира още експертът.

От Института предлагат 2% от данъка върху дохода да остава на местно ниво, което да позволи развитието на малките общини.

„Инфраструктурата ни прави малките населени места на практика недостъпни и пречи на нормалното правене на бизнес”, каза още Николов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.