Новият Съвет НАТО-Украйна проведе първо заседание

Резултатите от срещата на върха на НАТО са добри - това каза днес президентът на Украйна, след като преглътна разочарованието от вчера. Володимир Зеленски получи обещания, че Алиансът ще продължи с военната подкрепа. Както и обещания, че страните от Г-7 ще се ангажират допълнително със сигурността на Украйна.

Въпреки че украинснкият президент беше разочарован, че страната му засега остава без покана и дата за присъединяване към Алианса, Зеленски все пак получи гаранции. Те дойдоха от страните - членки на Г-7, които подписаха дългосрочно споразумение в сферата на сигурността. В него ще бъде включено оборудване, обучение на украински пилоти на изтребители F-16 в Румъния и споделяне на разузнавателна информация. За първи път се проведе и Съвет НАТО- Украйна.

Г-7 обеща дългосрочни доставки на оръжие за Украйна

След разочарованието вчера, Украйна се върна към по-умерен тон днес. Президентът Володимир Зеленски каза, че страната не си прави илюзии. Ясно е, че докато войната е в активната си фаза, приемане на Украйна в НАТО е невъзможно.

"Ние сме адекватни хора. Разбираме, че нашите партньори ни помагат с оръжие в този момент на оцеляване. И ние се нуждаем от това много силно. Разбираме също, че някои хора силно се страхуват да говорят за членството ни в НАТО, защото никой не иска война. Това също е логично и разбираемо. Искам да е ясно - ние сме разумни и цивилизовани хора и разбираме, че докато върви война, Украйна не може да стане член. Това е очевидно", заяви Зеленски. 

Първо заседание на новия Съвет НАТО-Украйна

НАТО настоява, че въпреки че не даде срок, в който Украйна да се присъедини, направените стъпки са важни. Влизането в Алианса ще бъде по ускорена процедура, когато условията позволяват.

"Украйна в момента е по-близо до НАТО от всякога. Съюзниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в Алианса. Решихме да премахнем изискването за изпълнение на Плана за действие и покана ще бъде отправена, когато условията са изпълнени. Така процеса за присъединяването ще бъде не две стъпки, а една", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Днес Зеленски се срещна за отделни разговори с лидерите на големите съюзнически страни. Германия обеща още ракети за системите Пейтриът. Великобритания и Съединените щати също се ангажираха с нови пакети военна помощ. А в първото заседание на новосъздадената структура - Съветът НАТО-Украйна, участваше премиерът Николай Денков. Това е формат, в който Украйна участва като равноправен член, а отделните страни в НАТО не могат да блокират решенията.

Тагарев: Не се стремим към подсилване на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия

„Най-важното - беше създаден т.нар. съвет Украйна - НАТО, който поставя президента на Украйна на масата, заедно с всички други държавни ръководители. Той може да свика съвет на НАТО, при необходимост. Премахна се планът за подготовка на Украйна. Третото решение - имаше решителна, доста сериозна, помощ за страната, която беше заявена”, уточни министър-председателят Николай Денков. 

След Съвета НАТО-Украйна военният ни министър Тодор Тагарев даде разяснение какви са плановете на България за разширяването ан бойната група, която действа на територията на страната ни във формат бригада. 

"Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да може да се усили до ниво бригада. Това все още не означава, че към момента ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, а именно на наша територия да има около 5000 души, не става въпрос за това. А да имаме изградена цялата логистична инфраструктура и всичко необходимо за поддръжка от страна домакин", подчерта военният министър Тодор Тагарев. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.