Вече прехвърчаха първите искри очи в очи между партиите

Депутатите се събраха в Комисията по конституционни въпроси, за да обсъдят предложените промени в основния закон. Наред с реформата в съдебния сектор, изненадващо сред водещите идеи се оказа промяна на датата на Националния празник на България.

Вече прехвърчаха първите искри очи в очи между партиите. „Възраждане” и БСП дадоха отрицателна оценка за исканията и готвените промени от страна на оформилото се до момента конституционно мнозинство – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Те от своя страна дадоха заявка до няколко дни да внесат в деловодството на парламента общ законопроект за промяна в Конституцията. В частта за съдебната власт партиите са единодушни, разминавания обаче има по отношение на мандатността на кметовете и как да бъде формулиран статутът на служебните кабинети. Засега остава неясно дали в текстовете, които ще бъдат разписани, ще се смени и националният празник на страната. 

Напрежение между партиите след предложението за нова дата за националния ни празник (ОБЗОР)

„Търсим максимален консенсус. Не може да има партиен диктат и индивидуална воля, всички трябва да се оперираме от его, че аз ще кажа какво пише в Конституцията. Има политически компромиси, но не може да има юридически компромиси и компромиси с Конституцията”, заяви Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС.

„Тези идеи са част от усилието да намерим общ път и общ законопроект. Добре е да заложим в Конституцията, че българската държавност се гради върху ценностите на просвещение, духовността”, заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Денков: Аргументите срещу това 24 май да е национален празник нямат никакво съдържание

„Възраждане” ще отхвърлим категорично всички промени, предлагани от представителите на сголбката. Моментът за такива промени не е точно този сега”, заяви Златан Златанов, „Възраждане”.

„Може да разчитате за конструктивна позиция от БСП, за солидарна – не мога да кажа”, заяви Мая Димитрова от БСП.

Не липсват обаче и разминавания. От ГЕРБ искат по-балансиран вариант за статута и функциите на служебните кабинети. 

"При предсрочно прекратяване мандата на правителството, кабинетът в оставка да продължи да изпълнява функциите на служебно правителство", изрази позицията на ПП-ДБ Надежда Йорданова .

"Трябва да намерим малко по-балансиран вариан от това, което предлагате", контрира Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. От ДПС бяха лаконични и заявиха, че ще коментират в следващите дни.

 "Когато разбрах, че те имат намерение да го предложат, първата ми реакция беше - недейте ще отклоним вниманието от по-важната тема", посочи Радомир Чолаков, председател на комисията по Конституционни въпроси.

Според експерти по конституционно право, текстове за изменения в частта за съдебната власт, могат да бъдат атакувани пред КС и трябва да бъдат прецизирани. "И едните, и другите поемат сериозни рискове, тези които настояват за промени трябва да бъдат сдържани", коментира Румен Ненков, експерт по конституционно право.

"Въпросът е тези идеи да бъдат вкрани в някаква сиситема. Когато разрешим един проблем, да не създадем по-голям другаде", каза проф. Пламен Киров.

Точно преди година ПП-ДБ гласуваха "въздържал се" за предложението на ГЕРБ 24 май да стане национален празник. Сега обаче предизвикаха бурни обществени реакции тази промяна да стане чрез поправка с Конституцията.

Амбицията на оформилото се мнозинство е до края на годината промените в конституцията да станат факт.