Коментар на Лъчезар Богданов и Кузман Илиев

Инфлацията тръгва надолу, кога и цените ще започнат да падат? Какви са прогнозите за икономиката ни до края на годината? И кога ще усетим поевтиняване на основни стоки и услуги? Отговори на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов и председателят на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев.

Димитров: С 12% увеличение на заплатите смятаме, че инфлацията ще бъде компенсирана

„Дефлацията е месец за месец. Говорим за изключително ниски стойности, които няма да бъдат усетени от хората. Кебапчето от 2 лева няма да стане 80 стотинки. Тоест при крайните стоки и услуги – дефлация почти няма да видим. Там, където наистина има дефлация, тоест спад при цените наистина - това е при производствените блага. При промишлеността. Това е следствие от един много опасен феномен – на затихваща икономика”, посочи Илиев.

„Инвестициите са и потребление. Това е странна дихотомия. Свиването на инвестициите свива и потреблението. Това вече се вижда в по-развитите икономики на еврозоната. Радостната новина е, че през последното тримесечие е избегната рецесията, но всъщност данните са много близо до нулата – общо взето това показва стагнацията в развитите европейски страни”, подчерта и Богданов.

Целия разговор глеайте във видеото.