Значително полицейско присъствие има около Паметника на Съветската армия

Центърът на София е под блокада. Полицията е на крак заради мачa „Левски” – „Айнтрахт” (Франкфурт), който ще се играе на Националния стадион. Опасенията са, че в София са дошли повече фенове на гостите, отколкото са предвидените за тях билети. Засилено полицейско присъствие има и около Паметника на Съветската армия. Точно преди седмица, отново след футболен мач, четирима души бяха задържани заради счупена плоча на монумента.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ситуацията около Паметника на Съветската армия

Монументът е ограден от полиция. За да се избегнат ексцесии, от СДВР уверяват, че са предприели всички необходими мерки, а в случай на необходимост, ще пренасочат и още екипи към паметника. Към 19 ч. обстановката на мястото е спокойна, а „сините” фенове се отправиха към стадиона. Шествието им започна от бул. „Тодор Александров”.

„Културни фенове сме. Просто МОЧА си е МОЧА. Ще видим дали ще отидем до паметника”, каза фен на „Левски”.

МВР - на крак заради мача „Левски” - „Айнтрахт”

„Готови сме на всякакви действия, разрешени от закона, за да защитим паметника”, заяви мъж пред Паметника на съветската армия.

„За абсолютно всичките събития е създадена необходимата организация в СДВР за контрол и регулиране на пътното движение и за охрана на обществения ред на територията на София. В случай на необходимост, ще бъдат насочени допълнително полицейски сили към района”, обяви началникът на Сектор „Масови мероприятия” в СДВР Иван Георгиев.

Обстановката около Националния стадион

По данни на СДВР не се е стигало до сблъсъци около Националния стадион. В социалните мрежи обаче се появи информация от хулиганска група, която заяви, че е имало масов бой между запалянковци на двата отбора. Твърди се, че сблъсъкът е бил съвсем кратък.

На стадиона е невъзможно да се влезе в нетрезво състояние, с огнестрелни оръжия, боксове, бутилки и всякакви опасни предмети. Няма да бъдат допускани и феновете, които имат забрана за посещение на подобни събития. Много от феновете на „Айнтрахт” са известни с хулиганските си прояви.

Буферни зони между феновете на „Левски” и „Айнтрахт”

Около 44 000 места е капацитетът на Националния стадион, но те са значително по-малко, тъй като са обособени буферни зони между феновете на „Левски” и тези на „Айнтрахт”. Зоните са изпълнени с полиция и стюарди, като предположенията са, че няма да се стигне до сблъсъци.

По официални данни продадените билети към 17 ч. са малко над 33 000 – тоест, толкова „сини” фенове ще изпълнят трите домакински сектора. По разпореждане на УЕФА от „Левски” са задължени да осигурят билети за гостуващия отбор, които се равняват на 5% от капацитета на стадиона. Тоест - около 2500 германски привърженици ще подкрепят своя тим.