„Изключено е да бъдем нападнати от натовска държава”, категорична e тя

„Искаме да се подобрят определени текстове в Конституцията. На първо място – да се гарантира новият геополитически статут на страната. България е със статут на член и на НАТО, и на ЕС. Стана много модно да се обявяват референдуми, което е важен инструмент за допитване до народа, но не бивва да бъде по всички въпроси. Искаме да се направи разлика по кои въпроси може да има такова допитване”. Това заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя е един от обществениците, подписали писмо до лидерите на групи и шефове на комисии в 49-ото Народно събрание с искане членството на България в ЕС и НАТО да бъде разписано в Конституцията и да бъде забранено провеждането на референдуми за напускане на евро-атлантическите структури. В писмото се настоява и отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска, да се регулират със закон.

Мая Димитрова: Конституцията не е за един човек, тя е за всички българи

За тези промени в основния закон Поптодорова каза, че Конституцията е национален документ, той отразява реалностите в съответната държава. „Говорим за тематика и решения, които се взимат на базата на класифицирана информация. Няма как 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, за да се проведе национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация. Това е цялата абсурдност за провеждане на референдуми по въпроси, свързани с международни договори и с глобални геостратегически въпроси”, каза дипломатът.

За откритото писмо, подписано и от нея, в което се казва, че националният ни суверенитет се гарантира от Въоръжените сили на България, както и от членството ни в НАТО и нейните командни структури, дипломатът каза, че това фигурира под чл. 9 в Конституцията. Според чл. 9: „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Дейността на въоръжените сили се урежда със закон, пише в Конституцията.

Поптодорова припомни, че Българската армия по закон няма право да действа на територията на страната, освен да помага при бедствия и аварии. Тя няма право и да помага и за опазване на границата от засиления мигрантски натиск, каза Поптодорова, без да уточнява, че нормативно там право да действа има Гранична полиция и Жандармерията.

Георги Кадиев: Сметките за ток ще скочат, в другите държави има субсидии за бедните

„Изключено е да бъдем нападнати от натовска държава”, категорична бе Елена Поптодорова в коментар за отношенията на отделните държави-членки на Алианса. Тя даде пример, че Гърция и Турция не питаят голямо доверие една към друга, но съжителстват мирно. „В крайна сметка въпросът е да се гарантира мира на гражданите”, допълни дипломатът.

Запитана каква е идеята знамената на НАТО и на ЕС да станат елементи, допълващи националната символика, тя обясни, че не това е целта. "Искането е знамената на двете международни организации да се показват по официални поводи", каза тя. „Тук става въпрос за внушения. Всички искаме мир, въпросът е как той ще бъде най-добре защитен. В днешните условия той ще бъде най-добре защитен в колективна отбрана в съюзничество с армиите на НАТО и с ЕС. В другите конституции на държави от двете организации няма подобни текстове”, призна Поптодорова.

Целия разговор гледайте във видеото.