Лечебното заведение има сериозни дългове

Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове. Лечебното заведение трябва да изплати над 300 хиляди лева на фирмата, която осигурява лекарства за болничната аптека. Най-близките лечебни заведения са във Видин и Монтана.

Ще останат ли болниците без кислород при фалит на производителите

„Имаме три отделения – вътрешно, детско и неврологично. Болницата е общинска фирма. Общината трябва да реши този въпрос”, заяви в ефира на „Събуди се” д-р Жори Николов.

В понеделник предстои сесия на Общинския съвет и трябва да се вземе решение дали общината може да помогне със средства.  

По-късно от болницата информираха, че работещите в МБАЛ „Проф. Георги Златарски” в Белоградчик излизат на протест в 7:30 часа на 18 септември. Той ще бъде пред болницата.

„Категорични сме, че твърденията на кмета на Община Белоградчик Борис Николов в медиите за липса на законово основание за превеждане на пари към лечебното заведение не отговарят на истината. Има поне два начина това да се случи и те са регламентирани в законодателството”, се казва в съобщение от лечебното заведение.

Кметът на Враца: До няколко дни детското отделение на болницата ще заработи

Според тях след днешните медийни изказвания на кмета, че "пари няма, а дори и да имаше, няма как да се преведат за покриване на дълговете", кредиторът се отказа да преговаря с кмета на Община Белоградчик, което практически означава, че ще се пристъпи към опис и изземване на апаратурата, леглата и друго имущество, ако до вторник не се намери спешно решение за излизане от ситуацията.

"Не е вярно и твърдението, че Общината няма пари, защото на общинските служители са раздадени бонуси на обща стойност 240 000 лв. За чиновници може, за лекари не може", коментира по-рано днес кардиологът Георги Николов, който припомни, че от месеци не са получавали заплати.

Търсят се лекари и медицински сестри за белодробната болница в Русе

Повече гледайте във видеото.