С подписването на декларация пред фармацевта, всеки месец към складовете ще се подава информация

На световния ден на фармацевта, гилдията у нас излезе с идея как да се ограничи продължаващият недостиг на лекарства. Предложението е пациентите да могат да избират в коя аптека да получават предписаните им медикаменти.

Така, с подписването на декларация пред фармацевта, всеки месец към складовете ще се подава информация за заявените количества лекарства и те ще се доставят възможно най-близо до пациентите.

Отново недостиг в аптеките: Липсват два варианта на инсулин

„Не ми е известно да има друга страна по света, където производителя да има собствен търговец на едро, и то един от най-големите в страната, и верига от аптеки. Това дава възможност и лекарствата на практика да съществуват в страната и да бъдат разрешени за износ”, заяви Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Най-бързото за нас изпълнимо решение е да упълномощим пациента да избере къде да си получи лекарството и то да е гарантирано доставено там. Така, че в крайна сметка пациентът да не се налага да обикаля с часове, за да търси своето лечение”, Светослав Крумов, гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Гражданите вече могат да подават сигнали за липсващи лекарства на специален имейл