Документът беше подписан във вторник

Парламентът гласува на извънредно заседание споразумението с енергетиците и миньорите. Документът беше подписан във вторник, а тази сутрин бе приет и от Енергийната комисия. Договореното между властта, протестиращи и политици съдържа 7 точки. 

Протестиращите искат поддържане на резервни мощности, за да не се стига до проблеми в енергийната мрежа. Държавата пое ангажимент да не се затварят или ограничават административно централите и техните мощности. Те поискаха и енергийната стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. да бъде с участието на социалните партньори и да има инвестиционни проекти на централите и мините в засегнати общини.

В документа е разписано още: да не се създава държавно предприятие, каквото предложение направи кабинетът; да се проучат възможностите за улавяне, преработка и съхранение на въглеродни емисии от ТЕЦ "Марица Изток 2", а социалните партньори да продължават преговори по проекта, който вече беше постигнат с управляващите през септември. 

Борисов: Ще подкрепим споразумението с енергетиците и миньорите

По време на заседанието на Енергийната комисия се появиха предложения за редакция в споразумението, които бяха отказани. 

„Напълно покриват исканията, които бяха заложени в началото. Мисля, че в това решение ще намерят добро разрешаване на проблемите, което дълго време е отлагано”, коментира Радослав Рибарски от „Продължаваме Промяната-Демократична България”.

„Като ще гледаме сценарий, нали ще работят на пазарен принцип? Означава, че ще имаме определени години, в които отново ще казваме кой ще работи и кой няма. Това ли имате предвид?”, попита Драгомир Стойнев от БСП.

„Кратка редакция на втора точка - след европейското и национално законодателство да се добави запетайка, както и при спазване на екологичните норми”, коментира Владислав Панев от „Демократична България”.

„Сега в комисията, ако тръгнем да променяме текста, който е подписан от страна на синдикатите, те нямат представители тук и ще излезе, че комисията сме третата страна, която е липсвала в срещите от вчера. Много моля г-н Панев да си оттегли предложението за разделни мераци”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

„Вчера протестиращите поискаха среща с всички парламентарно представени партии. В последните минути разбрахме, че е свикана друга среща от управляващата сглобка, която не е сметнала за необходимо да уведоми опозицията с представителите на протеста, но те ни поканиха да присъстваме, защото за тях е важно да има единство. Така че това, че някой е разписал нещо, не означава, че преговорите са успешни”, обясни  Искра Михайлова от „Възраждане”.

„Трудни са за изпълнение, само че все пак са изпълними. Всеки загубен ден в този маниер на водене на диалог е пропуснат ден в работа по-добра за актуализацията на териториалните планове. Да не си затваряме очите и да не се преструваме, че няма слон в стаята”, поясни министърът на енергетиката Румен Радев.

По-късно, на извънредно заседание в парламента, министър Радев заяви: „Постигнахме трудни, но възможни и изпълними ангажименти между изпълнителна власт и вас”.

Министърът представи някои от ключовите точки на документа. „Процедурата за резервиране на мощности в рамките на критична инфраструктура – трябва да постигнем, да изчерпаме до пълен изход. За привеждане на решенията на парламента – и това от 2020 и това от януари 2023 г. добавяме и представителство на синдикатите. Важно е да не допуснем в дългосрочен план прекратяване на функционирането или спиране на производствен капацитет. Изрично сме записали и групата БЕХ и с операторите на частни инсталации сме коментирали да могат да оперират в пазарни условия и да миксират от въглищни централи инвестициите, които правят в алтернативи, за да постигнат среднопретеглен по-нисък емисионен коефициент (на вредните емисии)”, каза министър Радев.

Енергийният министър обясни и за отпадането на териториалните планове на въглищните региони. „Желанието ви такъв тип предприятия целево да отпадне е приемливо и за това работим”, каза Радев.

Той очерта мащаба на производството. „Говорим за добив над 20 млн. тона въглища годишно, говорим за въглеродни емисии, които надхвърлят 22-23 млн. тона – трябва да имаме мащабно решение. Започнахме такива преговори. Участвал съм в разговорите от първата до последната минута”, каза още министърът.