Антон Вълев и д-р Спас Спасков с коментар по темата

Фокусът на темата с електронните рецепти се измества. Идеята на въвеждането им е улесняване на работата на лекари и фармацевти, както и по-добро качество в полза на пациентите. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият директор на „Пирогов" д-р Спас Спасков.

Димитър Маринов: Електронната рецепта може да се изпълнява частично, без да „изгори"

„Ние започваме да спорим за аптечни складове, за неща, които не са обект на тази дейност. Основният проблем е софтуерен. Сложно е пускането на новите електронни рецепти. Времето, което се губи е по-голямо, отколкото ако рецептата се пише. Писането на рецептата става за около 15 минути. Това изяжда времето за преглед”, добави Спасков.

Той подчерта, че взаимоотношенията между лекар и фармацевт са много добри. По думите му решението на проблема е подобряване на софтуера, който да е еднакво добре работещ при фармацевти и лекари, както и време той да бъде тестван.

Д-р Маджаров за е-рецептите: Управляващата конфигурация си заравя главата в пясъка

Според председателя на Националната аптечна камара Антон Вълев нормална практика в цял свят е лекарят да поставя диагноза и да определя лечението.

Омбудсманът с критика към здравния министър заради е-рецептите

„Въвеждането на електронни рецепти подобрява достъпа на пациента до лечение. Електронизацията ще даде възможност да имаме истински статистически данни за потреблението и наличието на лекарствата. Онлайн приложението има възможност да работи и офлайн. При първа свързаност с интернет, рецептата се предава автоматично”, поясни Вълев. Той добави, че решението на проблема е мениджърско и трябва да бъде постигнато на национално ниво. Според него е трябвало, преди да се въведе системата, да се разгледат евентуалните пречки, които биха я опорочили. „Маниерът на работа на лекарите не е възпроизведен в електронното приложение и това създава естествена съпротива”, добави Вълев.

Целия разговор гледайте във видеото.