Шансовете за злоупотреби са по-малко сега, смята председателят на Българския фармацевтичен съюз

Електронната рецепта може да се изпълнява частично и тя няма да изгори. Това обясни пред NOVA Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той поздрави Министерството на здравеопазването за въвеждането на е-рецептата.

 „Това е петият път, в който се опитваме да направим това. Някои хора тепърва се запознават”, коментира Маринов в ефира на „Здравей, България”.

Д-р Маджаров за е-рецептите: Управляващата конфигурация си заравя главата в пясъка

Той отговори на притесненията на председателя на Управителния съвет на БЛС д-р Иван Маджаров, който смята, че фармацевтът може да продаде антибиотик, без да го отбележи в Националната здравноинформационна система. Според д-р Маджаров проследимоста е само при лекарите – за това кой какво е изписал.

Маринов обаче смята, че хартиените рецепти дават повече възможности за злоупотреби. Той дори показа как всеки може да си изработи печат на доктор и болница и да си напише всякаква рецепта.  

Относно случаите, при които пациенти са били връщани от аптеките, защото не могат да им изпълнят цялата рецепта и страховете, че тя може да „изгори", Димитър Маринов каза, че това не е така. „Всяка опаковка може да бъде купена от различна аптека”, обясни Маринов.

„Факт е, че първата седмица някои от софтуерите не бяха готови. Помните, че когато пускаха електронното направление към болниците, масово мъже получаваха направление за гинеколог. Това нещо се изчисти още първия ден”, припомни Маринов.

„Някои от колегите сега за първи път виждат електронна рецепта”, коментира още той.  

„Много е важно да не се прави крачка назад по отношение на дигитализацията. Аз затова казах – това е пети опит. Ще вадят всякакви примери – бабата в Родопите, възрастният лекар и така нататък. Всички могат да работят, всички имат достъп до това приложение. Приложението работи и офлайн. Дори линейката да отиде в дерето в Родопите долу, пак може да издаде електронна рецепта и тя ще бъде качена в „облака” преди пациента да стигне до аптеката. Не трябва да се прави крачка назад, защото това отваря вратите на кутията на Пандора”, смята Димитър Маринов.

„При дигитализацията остава ясна следа. За първи път ще се вижда и какво предписват лекарите”, каза председателят на Българския фармацевтичен съвет.

С позиция излязоха и от Регионалната фармацевтична колегия София. „Рецептата за антибиотици и за лекарства за диабет и преди 16 октомври 2023 г. беше задължителна, както и нейните реквизити при изписване и отпускане. Проблемът не е нов. Проблемът с липсата, недостига, дефицита на лекарства съществува от много години”, пишат от колегията, припомняйки, че нито един фармацевт, нито аптека имат интерес да не се отпусне лекарство на пациент и той да бъде връщан.

Повече гледайте във видеото.