Почти цялото ѝ семейство се е преместило в чужбина

Ако една жена се закълне да остане девствена, тя може да стане мъж в Албания - с правата и задълженията на мъж, разказва репортаж на „Дойче веле”. Бурнешите са т.нар. заклети девици според архаичната правна система - канун. Джистина също е бурнеша. Когато баща ѝ умира, младата тогава жена решава да стане млад мъж, за да осигури оцеляването на семейството си. Но Джистина вероятно е последната бурнеша в Албания.

Рязането на дърва е изключително тежка работа в тази жега. Но работата трябва да се свърши сега, казва Джистина. Зимата идва рано в планините на Северна Албания.

Албания поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

"Това е тежка работа. Аз съм жена, но съм силна като мъж - и работата ми харесва. Правех я, когато бях млада. И продължавам да я правя и днес", каза Джистина. 
Джистина е дала обет за целомъдрие и оттогава се възприема като мъж. Тя става известна като Дуни, новата глава на семейството.

"Има много жени, които са неомъжени, но не са бурнеши. Бурнешите почитат добрите стари традиции. Като мъжествеността и гостоприемството. Те се посвещават на семейството си", обясни  Джистина.

Кулинарен тур в Албания: Знаете ли какво е флия (ВИДЕО)

Джистина осигурява прехраната на братята и сестрите си вече много години. Те са ѝ благодарни и я приемат като глава на семейството. 
"Тя е много уважавана и има голямо влияние в селото. Тя е безспорният авторитет и в нашето семейство. Дори сега - а аз съм на 47 години, но не смея да ѝ противореча", заяви Лулйета Гришай.

За външния свят тя е известна само като Дуни. Тя и семейството ѝ използват женското ѝ име. Ролята на бурнеша няма нищо общо със сексуалната ориентация. „Тя е чисто социална функция. Като бурнеша жената влиза в ролята на мъж, това е всичко”, каза Джистина.

Тя помага и на мъж да поправи колата си. Животът в планината е самотен. Семейството е трябвало да се откаже от земеделието преди почти десет години, като вместо това е отворило къщата си за туристи. Все повече хора откриват красотата на Албанските Алпи.

Албания привлича все повече туристи (ВИДЕО)

"Управлявахме къщата за гости заедно със снаха ми и племенниците ми. Но когато те си тръгнаха, затворихме. Остарявам и не мога да се справям сама",  
Джистина.

Български кардиолози преглеждат безплатно сънародниците ни в Албания

Почти цялото ѝ семейство се е преместило в чужбина, защото тук има твърде малко работа. Джистина е щастлива, че сестрите ѝ от Италия и Съединените щати са дошли на изненадващо посещение и ще прекара няколко безгрижни дни със семейството, преди да остане отново сама. Въпреки трудностите Джистина никога не би си тръгнала.

"Това е място с необикновена красота, създадено от самия Бог. Това е мястото, където съм се родила, тук съм толкова щастлива! Това място извисява хората, които живеят тук", каза Джистина. Тя знае, че с нея ще умре и една вековна традиция. „Няма как да се заобиколи”, каза тя. Важното е семейството ѝ да продължи да живее.

Албания въвежда задължителна застраховка „Земетресение“

Албания - непозната, красива и различна (ГАЛЕРИЯ)