Това обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на инспекция в Египет

Европейският съюз е увеличил 4 пъти хуманитарната помощ, която изпраща в Газа. Това обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на инспекция в Египет.

Тя отлетя до град Ариш, който е в непосредствена близост до Газа. Фон дер Лайен каза, че вече са пристигнали 15 полета с помощи, които са предоставени на Червения полумесец. Истинският проблем обаче е, че Израел не спира бойните действия. Това не позволява на помощта да влезе при нуждаещите се.

От днес Израел се съгласи да допуска по две цистерни с гориво в Газа на ден, след като бе подложен на натиск от САЩ. ООН казва, че това е значително по-малко от необходимото, за да работи дори базовата инфраструктура.

„Египет осигурява животоспасяваща линия за доставки в Газа. Европейският съюз се възползва от нея, за да достави хуманитарната помощ, от която хората се нуждаят. Ние сме най-големият донор на палестинския народ и един от най-големите и стабилни донори на Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Организирахме въздушен мост, по който досега минаха 15 самолета и предстои да пристигнат още много”, каза Урсула фон дер Лайен.