Николай Кискинов - гост в "Ревизия" по NOVA NEWS

Ветото на президента е преодоляно и вече е официално - всички домакинства трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия до 2026 година. Година и половина преди това, до средата на лятото на 2024, Националната електрическа компания трябва да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите за производители за регулирания пазар.

Регулираните цени за крайните битов и потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 година. Българският пазар на електроенергия е разделен на регулиран и либерализиран. Докато на либерализираният пазар клиентите закупват енергията по свободно договорени цени и имат задължението да обявяват предварителни графици за консумацията си, на регулирания пазар те нямат това задължение и купуват енергията от регулирания от държавата регулатор Комисията за енергийно и водно регулиране цени. Регулирания пазар позволява относителна сигурност на крайните клиенти по отношение на фиксираните цени.

Накратко, в момента цената на тока за домакинствата се определя от КЕВР и тя не е задължително да е пазарна. По веригата държавата поема разликата за да има социален мир.

НС отхвърли ветото на Радев върху Закона за енергетиката

Либерализираният пазар е друго. Свободният пазар на електрическа енергия позволява сключването на сделки по свободно договорени цени между производители, търговци на електрическа енергия и крайни клиенти от другата страна. Така се създава възможност за наличие на конкуренция и повишаване на качеството на предлаганите услуги. Така на практика ще падне и цената, но най-вероятно след началния шок и изненада.

Адвокат Николай Кискинов,  експерт по енергетика с дългогодишна практика в сферите на възобновяемите енергийни източници и либерализацията на пазара на електроенергия, коментира темата за либерализацията в студиото на „Ревизия“ по NOVA NEWS.

„Падането на ветото на президента е последната стъпка към либерализация на електроенергийните пазари, но не и на газовите. Отваря се снабдяването на най-малките потребители изцяло на пазарен принцип. Това се прави предпазливо, защото традиционно цените са регулирания пазар, където са всъщност битовите потребители, се субсидират. Избират се най-евтините източници на енергия и той се прави такъв, че да е достъпен за хората и те да могат да потребяват електрическа енергия на една поносима цена“, каза Кискинов.

Нов фонд: Държавата ще компенсира потребителите след либерализацията на пазара

Реформата е, че снабдяването вече няма да бъде направено чрез микс определен от КЕВР по съответни евтините източници на АЕЦ „Козлодуй“, а крайните снабдители ще формират един микс от свободния пазар, най-вече с нискоемисионни източници на енергия, които изключват въглищните централи, посочи той. След това, в зависимост от средно претеглената цена, която са постигнали на този пазар за своя микс, КЕВР ще определя компенсация за крайните групови потребители, поясни експертът.

Много дълго време цената на електроенергийните пазари, специално за бизнеса, беше изключително ниска в сравнение със сега, посочи адвокатът.

В момента пазарът е устроен на принципа „борса плюс“, допълни гостът. Той очаква по отношение на битовото снабдяване да започнат да се предлагат и двата вида продукти - и борсова цена плюс, и фиксирана.

Цената няма да е по-висока, тя ще е по същите тенденции, по които в момента се формира на свободните пазари, каза той.

Твърде вероятно е цената да е по-висока от тази, която имаме като защитена в момента, допълни Кискинов. „Ние до такава степен субсидираме в момента снабдяването на бита, че разликата в цената е прекалено драстична“, посочи адвокатът.

Повече гледайте в разговора.