Мерките засягат кратковременните места за отдаване под наем

Краткосрочното настаняване под наем в страните от ЕС вече ще бъде много по-регулиран процес. Това съобщиха от Министерството на туризма във връзка с приетия тази година регламент на Европейския парламент и Съвета на ЕС за събиране и споделяне на данни във връзка с услугите за краткосрочно настаняване под наем.

Регламентът улеснява споделянето на данни между онлайн платформите и държавните институции, а предоставянето на данните към институциите, става задължително. Онлайн платформите ще трябва да предоставят данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно по автоматизиран начин. Малките платформи и могат да отчитат информация на всеки три месеца. За получаването и обработването на тези данни се създават "Единни цифрови входящи точки". 

До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Предвидени са и специални процедури, които да гарантират, че споделянето на данни е безопасно, съобразено с Общия регламент за защитата на данните и икономически ефективно за всички страни.

Държавите от ЕС трябва да спазват определени процедури за регистрация за местата за краткосрочно настаняване. Те ще бъдат онлайн и ще позволяват автоматично и незабавно издаване на регистрационен номер. Предвиждат се и проверки дали домакините регистрират и показват валидни числа. Предвижда се временно махане на обявите на нарушителите.

ЕВРОПА СЕ ЗАДЪХВА ОТ ТЪЛПИТЕ: Въвеждат ограничения и такси за туристите

Повторното използване на данните в обобщен вид ще бъде за статистически справки за туризма, изготвяни от Евростат, както и за бъдещото европейско пространство за данни за туризма. С тази информация ще се подпомогне развитието на иновативни услуги, свързани с туризма, посочват от Министерството.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase