Най-остър е недостигът на психиатри, специалисти по вътрешни болести, онколози и медицински сестри

България се нуждае от 29 хиляди медицински сестри и хиляда общопрактикуващи лекари. Това показва проучване на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет. Данните показват, че няма област в страната, където личните лекари да не намаляват и то прогресивно. В сферата на здравеопазването „глад за кадри” се наблюдава и за медицински сестри, акушерки и педиатри. Благоевград е сред областите, където недостигът на медицински специалисти е най-осезаем. 

„Числата на седмицата”: Нуждаем се от 29 хиляди медицински сестри и 1000 общопрактикуващи лекари

В село Логодаж от години хората разчитат преди всичко на народна медицина, защото лекар няма.„Сами се лекуваме, така е От 23 години не съм ходил на лекар, високопланински си живеем”, каза мъж от селото. Той обясни, че когато го заболи зъб, си го изважда сам. 

Анестезиолозите у нас – два пъти по-малко от необходимото (ВИДЕО)

„За по един ден в седмицата имаше лекари преди, но сега спряха и те да идват. Няма нито лекар, нито аптека, нищо…пътуваме до града. Аз съм тръгнала да търсят превоз, утре трябва да ида до поликлиниката”, каза Живка Гогова. 

Мими Виткова: Над 800 000 души в България нямат достъп до първична медицинска помощ

Според последните анализи гладът за медици в България е във всички региони и специалности. Все по-малко стават общопрактикуващите ни лекари. Трябват ни още поне хиляда джипита, за да се покрият нуждите. Само в София, например, недостигат около 200 лични лекари. Криза за специалисти има и при психиатрите, където се търсят близо 500 специалисти, най-много – в София. А акушерките ни са с две хиляди по-малко от необходимото. 

Спасков и Константинов: Защо новозавършилите лекари да не станат участъкови

„Психиатри, специалисти по вътрешни болести, онколози и медицински сестри са най-недостатъчните в нашата здравна система”, каза доц. Ралица Симеонова-Ганева от СУ "Св. Кл. Охридски", член на Съвета за икономически анализи към МС. Сега една медицинска сестра трябва да поема грижата за около 30 пациента.

Проф. Григор Димитров: Само 30% от осигурените българи си правят профилактични прегледи

„Колкото и да увеличаваме броя на приема, няма толкова желаещи… докато не дадем възможност на медицинските сестри и акушерки да имат собствена практика и да има източник на финансиране, който да допълва лекарска грижа … ние няма как да превърнем тази професия в атрактивна”, каза зам.-министър Илко Гетов. 

Доц. Ганева: Трябват между 10 и 30 години, за да бъде компенсиран недостигът на медсестри

Ако не се вземат мерки сега, то след 5 години достъпът до медицински грижи ще става не само по-труден, но и невъзможен, предупреждават специалистите. До 2030-та година ще се търсят още 15 милиона медицински специалисти, прогнозират от Световната здравна организация. Дефицитът става все по-осезаем в Европейския съюз заради конкуренцията между отделните държави да задържат медиците си.

10 000 деца от Враца очакват в града им да работи поне един педиатър 

„НИЩО ЛИЧНО”: Лекарите, спасяващи животи в Ботсвана, които станаха баристи в България 

Около 3000 пациенти остават без личен лекар в Харманли 

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години