За плюсовете и минусите на професията говори д-р Мирослав Ненков

Днес отбелязваме Mеждународния ден на анестезиолога. Той често остава в сянка в операционната зала, но работата му не е по-малко важна от тази на хирурга. Повечето анестезиолози казват за себе си, че са колкото лекари, толкова и психолози. Именно те са тези, които разговарят най-много с пациентите и чуват тревогите и страховете им.

Колко са ни нужни, но и колко са дефицитни тези специалисти у нас разбрахме най-добре по време на пиковете на пандемията от коронавирус, когато интензивните отделения на болниците бяха препълнени и стотици се нуждаеха от реанимационни грижи. По последни данни на Българското дружество за анестезиология и интензивно лечение анестезиолозите в страната са около 1 200. За да функционира добре болничната ни система обаче, са нужни двойно повече – между 2000 и 2 500.

Медици от ВМА извършиха рядка операция на бебе

Дефицитът е постоянен в последните 10 години, казват медици. Има ли път обратно към България за младите анестезиолози, избрали да работят в чужди болници, питаме един от най-известните ни специалисти в тази сфера – д-р Мирослав Ненков. Той е бивш министър на здравеопазването и координатор по донорство и трансплантации на органи. Известен е и с чувството си за хумор.

„Хората имат нужда от време и внимание. Тези от нас, които отделят време за пациентите, минават за добри анестезиолози. И аз мисля, че се справям. Почти всичките ми пациенти се събуждат”, шегува се д-р Ненков. И признава, че да разсмееш човек никак не е лесно.

Той определя професията си като страхотна. Но казва, че не я препоръчва на младите, които искат да бъдат известни и богати лекари.

„Плюс това сме много подходяща кърпа за ръце. Каквото и да се случи, операторите казват: „Ей, много хубава стана операцията, ама нещо упойката не издържа. Не че аз му срязах аортата през средата и му изплиска цялата кръв навън… Не, нещо стана с упойката”, споделя още медикът.

Така, оставащ в сянката на бялата си престилка, е точно лекарят от който пациентите масово се страхуват.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.