Беше демонстрирано и как от материали, които иначе биха замърсили, може да се направи болид

Конкретни решения за борбата с промените в климата бяха взети по време на първия ден от тазгодишната среща на ООН за климата COP28. Тя се провежда в Дубай, като за първи път България откри свой павилион.

По този начин страната ни става една от многото, която може да покаже напредъка си в процеси като декарбонизацията. А още при откриването на Конференцията беше съобщено пред държавните и правителствени ръководители от близо 170 страни, че за справянето с глобалното затопляне ще бъдат дадени 30 милиарда долара.

Радев: Сътрудничеството между страните е решаващо за справедлив въглероден преход

Още в началото на срещата домакинът, президентът на обединените Арабски Емирства - Шейх Мохамед бин Зайед обяви, че решение на проблемите с климата ще се търси чрез създаването на специален фонд на стойност 30 милиарда долара.
„Фондът е предназначен да преодолее недостига на финансиране на инициативи за борба с промените в климата. Също така цели да насърчи набирането на средства и инвестирането на 250 милиарда долара до 2030 г.”, заяви той.

Срещата в Дубай е важна за сверяване на часовниците - докъде сме стигнали с постигането на поставената в Париж през 2015 г. цел  - да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C в сравнение с прединдустриалната епоха.

"Много сме далеч от постигането на целите, поставени на Парижкото споразумение. А до точката, от която няма връщане назад, ни дели съвсем малко време. Все още не е късно. Все още можем да предотвратим срив в планетарен мащаб. Разполагаме с технологиите, за да избегнем най-лошия климатичен хаос – но само ако действаме веднага”,  каза Антонио Гутереш, главен секретар на ООН. 

Радев заминава с делегация за Дубай

Сред най-ангажираните с тема екология и опазването на околната среда от години е британският крал Чарлз III.
"Моля се с цялото си сърце  COP28 да стане повратна точка към действия за истинска трансформация във време, когато, както и учените вече предупредиха, се достигат тревожни критични точки", съобщи Крал Чарлз III.

По време на тазгодишна конференцията за климата в Дубай беше демонстрирано и как от материали, които иначе биха замърсили околната среда като телефони, платки и таблети, може да се направи дори истински болид.

На COP 28 България за първи път има и свой павилион. Той беше открит от президента Румен Радев, гост на събитието беше президентът на Полша Анджей Дуда.
"Представяме страната ни със собствен павилион, ние ще покажем зелени технологии и успешни бизнес модели", посочи Радев.

Държавният ни глава напомни, че справяне с проблемите с климата могат да бъдат решени само чрез сътрудничество между страните. "Със обмяна на опит, трансфер на знания и съвместни действия", добави той. 

По-рано президентът Румен Радев се срещна и с краля на Йордания Абдула II и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.