Следващата седмица ще има две извънредни пленарни заседания

След политическия скандал, който избухна по темата, стъпките за приемането на бюджета се забавиха докато партньорите в управлението се разберат. За да бъде наваксано, следващата седмица ще има две извънредни пленарни заседания, именно по текстовете на бюджета - в понеделник и вторник.

Петков: Всяко уволнение или назначение на министър е задача на Денков и Габриел

На въпроса какво трябва да се случи със здравния министър лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че според него "трябва да се използва рецептата на Асен Василев" - ако министър няма подкрепа, нужна от съответните партии, на негово място би си подал оставката. Това създаде напрежение в депутатите на "Демократи за силна България", чийто член е Христо Хинков. В думите на Василев те разчели, че изпращат Хинков да търси подкрепа от ГЕРБ.

„Това, което е правилно да се направи, ще се случи следобяд – да бъде извикан директора на „Пирогов” в здравна комисия, за да отговори по всички теми и въпроси на всички партии публично. Така действа една правова държава”, заяви Борисов. 

СКАНДАЛЪТ ОКОЛО „ПИРОГОВ”: Очаква се официална позиция на Валентин Димитров

„Видимо Ангелов от ГЕРБ се е запътил към поста министър. Но искаме да го предупредим, че начина по който го прави ще доведе до скъсване на менискус. Считаме, че изказването на министър Василев буди сериозни притеснения. Затова, че всеки един министър в този кабинет трябва сам да търси своята политически подкрепа. Това автоматично означава, че всеки министър сам трябва да разговаря с ГЕРБ и ДПС”, посочи Йордан Иванов, „Демократична България”.

Иванов, ДБ: Василев да обясни трябва ли министрите, които не получат подкрепа от ГЕРБ и ДПС, да подадат оставка

„Изявлението от вчера на Василев беше много ясно. Той говореше за себе си, това е хубавато. Човек, като него, първо носи отговорността и говори от собствено име. Но той вчера много ясно каза, че не е негова работа да вземе това решение. Има опит да се създаде някаква кризисна ситуация – няма такава”, съобщи Кирил Петков. След това подчерта, че финалното решение за нечия оставка се взима от Денков и Мария Габриел.

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш