Неин автор е Еслон Хиндунду

Опера от Намибия разказва историята на страната и нейното колониално минало. Произведението е сбъднатата дългогодишна мечта на диригента и композитор Еслон Хиндунду, а за нея разказва екипът на поредицата „Евромакс” на „Дойче веле”.

Какво прави Берлинската филхармония толкова специална (ВИДЕО)

27-годишният намибиец дирижира първата си оригинална композиция със симфоничния оркестър на Берлинското радио. Преди 20 години сложните изпълнения на класически произведения в родината му били немислими. Страната стана независима едва през 1990 г. и имаше редица ограничения, включително такива, свързани с музиката. Повечето композитори започват да творят едва след обявяването на независимостта.

Операта на Хиндунду разказва за културата и историята на Намибия през 19 век и връзката ѝ с бившата колониална сила Германия. Включва пеене на два езика - немски и един от 25-те африкански езика, които се говорят в Намибия.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.