Вижте съветите на лекар

В сезона на вирусите често срещано е и възрастни, и деца, да имат неприятната хрема – придружаващ симптом както на лека настинка, така и на по-сериозен вирус.

Разбира се, основно правило е, да не предприемаме самолечение, а да се консултираме с лекар.

Като допълнение към предписанията на медицинското лице, можем спокойно да правим и инхалации с физиологичен разтвор, които ще помогнат за проходимостта на горните дихателни пътища, благодарение на това, че ще спомогнат за втечняване на събралия се секрет.

Как всъщност действа?

Физиологичният разтвор можем да използваме под формата на инхалации с уред, който прави течността на пара. Това има доста добър ефект, защото, вдишвайки тази пара, тя минава през горните, средните и стига до долните дихателни пътища. 

Съвети дава в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” общопрактикуващият лекар д-р Качешмаров, който споделя информация не само от дългогодишната си практика като специалист, но и като баща с опит.

Хрема – как да се преборим с нея в сезона на вирусите?

Инхалация – как?

Има две основни правила:

1. Детето трябва да е спокойно.

Първите пъти, в които правите инхалация на детето, то вероятно ще подходи с недоверие към процеса и може да се разплаче. В тези случаи не успява да вдиша количеството мъгла, необходимо за спомагане на оздравителния процес. Разкажете на мъничето какво предстои. Можете да използвате любима кукла или играчка, на която първо да поставите маската.

2. Маската трябва да бъде прилепнала

Ако маската на инхалатора не е плътно прилепена до лицето на детето, това намалява количеството мъгла, което вдишва. А откъде се вдишва правилно? Принципно от носа. Но ако той е запушен или на детето му е трудно да контролира дишането си – някаква инхалация е по-добре от никаква. 

Повече гледайте във видеото.