На площада ще има концерт, без заря

И тази година новогодишната програма в София ще бъде без заря. В същото време обаче столичани ще могат да използват пиротехника, но извън периметъра на площада. Изграждането на сцената за новогодишния концерт в сърцето на София започна тази сутрин и доведе до проблеми за шофьорите, паркирали на площад „Княз Александър I”. Организацията на концерта е повод и за промени на движението в района.

София посреща 2024 г. с концерт под открито небе

По думите на директора на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров, промените в движението в центъра на София ще бъдат максимално късно - към 16 часа на 31-ви декември ще започне ограничението за автомобили по бул. „Цар Освободител”. През останалото време ще бъде спряно движението само в едното платно по същия бул. „Цар Освободител”, за да може да се изгражда сцената. След края на новогодишната програма трафикът ще бъде възстановен максимално бързо. Метрото ще работи през цялата нощ.

В Новогодишната нощ на терен ще са около 200 полицаи, заедно с аварийни екипи на Столична община, два пожарни автомобила и два екипа на Спешна помощ.

Снимка: БГНЕС

„На концерта няма да бъдат допускани граждани, които са в явно неадекватно състояние, попрекалили с алкохола, както и такива, които са използвали забранени вещества. Малолетни и непълнолетни лица няма да бъдат пропускани без придружител”, заяви началникът на сектор „Масови мероприятия“ към СДВР гл. инспектор Иван Георгиев.

И тази година София ще отбележи първите минути на Новата година със светлинно, вместо с пиротехническо шоу. Заместник кметът Надежда Бачева обясни, че пиратките много стряскат кучетата, малките деца и хората с увреждания. „Смятам, че няма нужда от такива емоции в празничната нощ”, заяви тя.

Нова година – безопасна: За какво да внимаваме при употребата на пиротехника

За положителните емоции на столичани и гостите на София ще се погрижат редица изпълнители. Сред тях – и група „Остава“, които отправиха призив към празнуващите. „Внимавайте с алкохолните напитки, защото сте виждали по телевизията какви лоши неща стават. Никога не карайте пили и слушайте готина музика”, заяви Свилен Ноев, вокалист на група „Остава”.

За да празнувате настъпването на 2024-та година на площад „Княз Александър I” по време на концерта не трябва да носите алкохол и пиротехника. Извън този район и само в Новогодишната нощ в София се позволяват заря, фойерверки и пиратки от 18 часа на 31 декември до 2 часа през нощта в първия ден от Новата година. Природозащитници призоваха пиротехниката да се използва отговорно.

Д-р Надежда Мечева от фондация „Четири лапи” каза, че имат редица сигнали за тежко пострадали животни от шума на фойерверките. „Те бягат в неизвестна посока
Често има много тежки обгаряния на бездомни кучета и котки. Всички животни имат доста по-обострен слух от хората и подобни шумове могат да доведат до тежък стрес, до пристъп на дезориентация”, каза ветеринарният лекар.

Как ще се движи градският транспорт в София в дните около Нова година