Учениците му го определят като най-добрият учител

Определено има какво да се научи от историята на Димитър. Много какво да се научи има и от историята на един учител в Монтана, за когото децата казват "Моето дете не иска да ходи на училище, ако господин Асенов не е там."

Има много добри учители, така е, но защо ви показваме точно този, вижте в историята на Мария Милкова и Дойче Веле.

Като ученик Теодор Асенов от Монтана износвал обувките и дрехите на брат си, за да ходи на училище. Често нямал пари за закуска.

„Често пъти не съм имал пари. Баща ми винаги казваше и продължава да твърди, че мястото ми е в училище”, разказва той.

Учителката му забелязала, че ходи с желание на училище и започнала да му купува закуска всеки ден.

„Никога няма да забравя госпожа Галина Тодорова. Това е един учител, който носи човешкото в себе си. Виждаше проблемите, които имахме и намери решението на това, ние в училище да се чувстваме добре и да сме на място. Тогава се замислих, за това, колко малко трябва на едно дете, за да се чувства добре”, уточнява Теодор Асенов.

Той е от ромски произход, но това не го спира да учи и да се реализира като учител, благодарение на любимата му учителка, но и на други важни хора в живота му.

„Моят баща, за мен е герой.  Той създава четири деца, но поема отговорността те да са в училище, на мястото, на което трябва да бъдат”, казва Асенов.

„Борил съм се и съм искал винаги да учат”, разказва бащата.

Огромна роля в живота му изиграва лагер за ромски ученици на неправителствената организация „Арете”. Целта на лагерите е да мотивира ромските ученици да продължат образованието си.  Там те се срещат със студенти и вече работещи млади хора от своята общност, за да получат пример.

„Лагерите и всички обучения през, които съм минал ми помогнаха да срещна страхотни хора:, добавя Асенов.

Мечтата му била да учи за социален работник, но в университета бил приет да учи педагогика. Днес преподава в занималнята на третокласниците в средно училище в Монтана.

Учениците му го определят като най-добрият учител.

„Това, което правя е защото съм работил и съм се трудил за него. Имало е хора, които са ме подкрепяли и са стояли зад мен. Не смятам, че произходът определя какви хора ще бъдем”, добавя той

Подробности вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase