Какво включва кампанията

Социалните мрежи - на помощ на зрелостниците, които тази година ще се явят на матура по български език и литература. 50 дни преди държавния зрелостен изпит платформата „Как се пише” започна кампания за грамотност. От днес дванайсетокласниците могат да се упражняват и да трупат знания в първото по рода си дигитално помагало.

Боян Костадинов е сред зрелостниците, за които през тази година най-важната задача е да изкарат добра оценка на матурата. Вече има само 50 дни, за да сведе пропуските си по български до минимум. „На мен най-слабата ми страна са полуслетите думи, о-у. Правописната норма ми е най-голям проблем”, признава ученикът. Александра Рачева пък споделя, че за грешки основно проверява в интернет. Учителите не крият, че подготовката в клас често не е достатъчна.

Зрелостниците ще могат да повишат оценката си от матурите

Достъпни въпроси, насоки и отговори за зрелостниците вече обаче са на няколко клика разстояние. „Нека да престанем да ги обвиняваме, че само висят онлайн и си цъкат на телефона. В „Как се пише” всеки ден ще публикуваме упражнения и задачи във вида, в който се предлагат и в реалния изпит”, посочи Павлина Върбанова. Целта на дигиталното помагало е по-добър резултат на матурата тази година. „Резултатите от последния държавен зрелостен изпит са повече от тревожни. Средният успех наистина клони към Среден, той е под 4. Да пречупим тази тенденция, стига сме стигали към дъното! Напълно безплатно е - влезте, упражнявайте се. От това може само да спечелите”, призова тя.

„Животът няма аутокорект, има решения, за които няма връщане назад. Ако сега не седнат да се подготвят, когато поемат по пътя си на възрастни, няма да има автоматична корекция”, подчерта съавторът на приложението Иван Ланджев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase